În premieră, România este pe primul loc în 44 de țări în privința consumului problematic de social media. Concret, 22% dintre copiii și adolescenții de 11-15 ani din România au dificultăți în a se opri din verificatul telefonului, nu mai au timp să-și facă temele, nu mai vor să iasă afară, stau cu telefoanele în cameră pe parcursul nopții, au insomnii și sentimente de inutilitate sau de tristețe profundă. Datele au fost publicate de Organizația Mondială a Sănătății și sunt cuprinse în raportul „Health Behaviour in School-aged Children”, studiu realizat periodic. Rezultatele acestui studiu au fost explicate pe larg pentru Edupedu.ro de către cercetătoarea Diana Tăut, investigator principal pentru România în studiul OMS.
„Prima linie de intervenție sunt părinții, cu siguranță. Părinții, în primul rând, trebuie să aibă un nivel minim de alfabetizare digitală ca să conștientizeze sau ca să poată începe să pună bazele alfabetizării digitale la copiii și adolescenții lor. Pentru că părinții sunt primii care pun telefonul în mâna copilului. Părintele trebuie să poată face cu copilul o analiză critică a conținutului pe care acesta îl urmărește. Adolescentul trebuie să poată discerne și ca să poată discerne trebuie să fie învățat să discearnă știrile false, manipularea informațiilor, modul de marketing, modul în care funcționează algoritmii. Să înțeleagă de ce îi apare această reclamă, de ce îi apare acest tip de filmuleț, care sunt filmulețe alternative?”, a declarat cercetătoarea Diana Tăut pentru sursa citată.
Investigator principal pentru România în cadrul studiului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Diana Tăut este lector universitar doctor în Departamentul de Psihologie, Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Citiți mai multe detalii aici.