Auditorii din cadrul Primăriei Municipiului Brașov au descoperit că în cadrul Clubului Sportiv Corona Brașov s-au efectuat, în timpul mandatului lui Allen Coliban, ales deputat pe listele USR, s-au făcut plăți ilegale de peste 300.000 de euro pentru contracte de activitate sportivă încheiate fără respectarea Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, precum și pentru activități sportive care nu au fost aprobate de Consiliul Local Brașov în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Clubului. De asemenea, s-a stabilit că nu au fost respectate principiile „unei bune gestiuni financiare în utilizarea resurselor bugetului clubului”.
„Managerul” Dedu a încasat aproape 680.000 de lei în doi ani
După o perioadă învolburată în cadrul clubului brașovean, Allen Coliban îl aducea în fruntea acestuia pe Alexandru Mihai Dedu, care își încheiase activitatea în fruntea Federației Române de Handbal, după niște alegeri pierdute. Nici nu contează în fața cui, dar pentru acuratețea informării vom spune că în fața lui Constantin Din, fost arbitru internațional. Mai este de notat că Dedu era în fruntea FRH în momentul în care echipa de handbal feminin Corona Brașov a fost distrusă de scandalul dopajului din 2019, deși procedurile efectuate de sportive și suspectate ca fiind cele care ar fi oferit șanse mai mari acestora sunt practicate pe scară largă de toți sportivii. Atunci, reprezentanții USR prezentau situația ca un exemplu de management defectuos al administrației Scripcaru.
Potrivit auditului, Dedu a încasat până acum 679.636 de lei în baza unui contract de activitate sportivă care avea ca obiect „organizarea, coordonarea și supervizarea activității tuturor secțiilor sportive din cadrul CSM Corona Brașov, în calitate de manager general de activitate sportivă”. Un calcul simplu ne arată că Dedu încasa lunar de Corona Brașov aproximativ 26.000 de lei, mai mult de 5.000 de euro.
Contractul cu Dedu a fost încheiat în 6 septembrie 2022, fiind vizat și înregistrat la… federația Română de Volei, în luna noiembrie 2022, deși activitatea sportivă a acestuia viza toate secțiile sportive ale clubului municipal. În ziua în care s-a încheiat contractul, pe 6 septembrie 2022, se mai încheie și un act adițional, înregistrat de club șase zile mai târziu, prin care părțile „convin la îndrepătarea erorii materiale strecurate în contract cu privire la denumirea manager general activitate sportivă, cea corectă fiind de Coordonator General Activitate Sportivă”. De notat că atțt contractul, cât și actul adițional, nu poartă viza de legalitate.
Legea 69/2000 prevede că cei care pot încheia contracte de activitate sportivă cu un club sunt sportivii, antrenorii, medicii, asistenții medicali, maseurii, kinetoterapeuții și cercetătorii.
De ce s-a recurs la încheierea unui contract de activitate sportivă cu Alexandru Dedu, ci nu a unui contract individual de muncă? Simplu. În aceste condiții, Dedu nu ar fi avut un salariu mai mare decât cel al directorului Direcției de Tineret și Sport din cadrul Primăriei Brașov, adică aproape 15.000 de lei lunar. Dar Dedu voia mai mult, iar Coliban și-l dorea pe Dedu. Așa că s-a recurs la un subterfugiu, pe care auditorii îl consideră ilegal.
Zeci de mii de euro și pentru Arnăutu și Coordonatorul de marketing și PR
În februarie 2023, clubul brașovean îl aduce pe Decebal Arnăutu pe postul de Coordonator al organizatorilor de competiții și a activității tuturor secțiilor sportive din cadrul Corona Brașov. Încheie tot un contract de activitate sportivă, deși nu era nici sportiv, nici antrenor, nici medic sau asistent. Suma încasată de acesta până acum este de 361.152 de lei. Adică în jur de 18.000 de lei pe lună.
Un alt beneficiar „ilegal” al contractelor de activitate sportivă este, potrivit documentului rezultat în urma auditului, Ilie Cosmin Silistraru, angajat în octombrie 2022, pe postul de Coordonator activități de marketing și comunicare și Referent marketing și PR, acesta încasând până acum peste 310.000 de lei.
Odată cu Dedu a venit în club și fostul handbalist Iulian Stamate, angajat tot printr-un contract de activitate sportivă pe funcția de Coordoinator sportiv pentru sporturile de vară – handbal, baschet, volei, polo, natație, gimnastică și scrimă. Acesta a încasat până acum doar aproape 270.000 de lei.
Statisticieni și analiști video angajați ca sportivi
Secția de volei a clubului Corona, echipă care a devenit anul trecut campioană a României, a avut nevoie și de statisticieni. Astfel, au fost angajați pe posturtile de statisticieni, tot în baza unor contracte de activitate sportivă, chiar dacă nu se încadrau în cerințele legale, Ștefan Martin Hermann (cu un salariu lunar curpins între 5.611 lei și 5.957 de lei – brut – în sezonul 2023 – 2024, și de 9.445 de lei sezonul 2024 – 2025) și estonianul Mart Pajusalu, cu o contraprestație brută lunară cuprinsă între 9.511 și 23.400 de lei în sezonul trecut și de 19.954 de lei în sezonul în curs.
Tot pe un contract de activitate sportivă a fost angajat în aprilie 2024 în cadrul secției de handbal și analistul video Adrian Constantin Ghiurluc. Acesta a obținut o contraprestație lunară de 17.372 de lei în sezonul 2024 – 2025.
Alin Bondar – plătit, deși a fost demis
Anul trecut, antrenorul Alin Bondar a reușit să promoveze echipa de handbal feminin în primul eșalon. Totuși, după 11 etape, antrenorul era demis de conducerea clubului. Acesta nu a dorit să plece din cadrul clubului și a solicitat plata întregului contract care se încheia în martie 2024. În aceste condiții, Bondar, a fost numit referent – antrenor și a primit lunar un salariu brut de 22.333 de lei până la 1 martie 2024, data când i se încheia contractul, având atribuții manageriale (deci nu sportive) în cadrul unui contract de activitate sportivă. Atribuțiile acestuia erau de „monitorizare a activității antrenorilor din cadrul secției de handbal, întocmirea de proiecte privind desfășurarea activității în cadrul secției, realizarea și ducerea la îndeplinire a strategiei de dezvoltare a secției, coordonarea activității de căutare permanentă de sportivi talentați, precum și activități conexe și specifice cu activitatea prestată”.
Auditorii din cadrul Primăriei Brașov susțin că în toate cazurile neționate mai sus clubul ar fi trebuit să încheie contracte individuale de muncă, ci nu de activitate sportivă. De altfel, acest lucru este prevăzut și de Legea 69/2000, care la articolul 67 arată că „prin derogare de la prevederile… din Legea 53/2003 – Codul Muncii, cu prevederile și completările ulterioare, participanții la activitatea sportivă prevăzuți la alin. (1) pot încheia contracte individuale de muncă”.
Cu privire la acest aspect, după analiza Regulamentului de Organizare și Funcționare aprobat de consilieri în 2022, echipa de audit a constatat că nu au fost stabilite și aprobate atribuții, competențe, niveluri ierarhice, responsabilități și mecqanisme de relații pentru pozițiile de coordonator al activității sportive, team manager, organizator de competiții, consilier pe probleme economice și de afaceri, responsabil IT, gestionar echipament și șef de secție sportivă. De asemenea, nu au fost aprobate activități sportivce ca Manager General de Activitate Sportivă, Coordonator General de Activitate Sportivă, Coordonator al organizatorilor de competiții și activității tuturor secțiilor sportive din cadrul clubului, Coordonator activități de marketing și comunicare, Coordonator pentru sporturile de vară/iarnă, statistician, analist video sau referent-antrenor.
Conducerea Primăriei Brașov a propus aleșilor locali aprobarea unui nou ROF al clubului Corona în septembrie 2022, când deja se bătea palma cu Dedu pentru numirea ca șef la Corona, dar consilierii l-au respins, aprobând doar înființarea a treo noi secții – baschet, volei și gimnastică.
Echipa de auditori recomandă ca clubul să „recupereze la valoarea justă sumele plătite în cazul contractelor identificate ca fiind nelegal încheiate, adică pentru activități / activități sportive care nu au fost aprobate prin Regulamentul de Organizare și Funcționare al clubului”.