Cotidianul american The Washington Post a prezentat azi descinderile realizate la casele din Brașov ale lui Bogdan Peșchir, finanțator al campaniei prezidențiale ale rusofilului cu vederi legionare Călin Georgescu.
„Procurorii români au efectuat sâmbătă descinderi legate de un bărbat suspectat că a finanțat ilegal o campanie de promovare a candidaturii lui Călin Georgescu, la o zi după ce instanța supremă a țării a anulat alegerile în care candidatul de extremă dreapta câștigase primul tur.
Raidurile la trei proprietăți din centrul orașului Brașov s-au bazat pe suspiciuni de corupere a alegătorilor, spălare de bani și fraudă cibernetică, au spus procurorii, și că fondurile sunt suspectate că provin din activități infracționale. Descinderile au loc după ce Curtea Constituțională a luat vineri decizia fără precedent de a anula alegerile prezidențiale, după ce miercuri o grămadă de informații declasificate a presupus că Rusia a organizat o campanie extinsă pe platforme precum TikTok și Telegram pentru a promova Călin Georgescu. Un oficial al parchetului, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece cazul este în desfășurare, a declarat pentru Associated Press că perchezițiile de sâmbătă au fost efectuate la proprietăți legate de Bogdan Peschir”, arată cotidianul american.
Serviciile de informații au susținut că Peschir a fost un jucător cheie în spatele unei campanii masive TikTok care l-a promovat pe Georgescu. Serviciile secrete au susținut că Peschir a plătit 381.000 de dolari (361.000 de euro) utilizatorilor TikTok pentru a promova conținutul Georgescu pe platforma deținută de China. Autoritățile au spus că informațiile pe care le-au obținut „au dezvăluit o campanie de promovare agresivă” pentru a crește și accelera popularitatea lui Georgescu.
„Acuzația este spălarea banilor în legătură cu finanțarea lui Georgescu”, a spus oficialul. El a adăugat că Peschir va fi adus în capitala Bucureşti pentru audieri. Nu există nicio legătură clară între Peschir și presupusa intervenție rusă. Rusia neagă că se amestecă în România. Decizia publicată a instanței de a anula alegerile a citat utilizarea ilegală a tehnologiilor digitale, inclusiv inteligența artificială, precum și utilizarea „surselor de finanțare nedeclarate”. Fără a-l numi pe Georgescu, instanța a spus că unul dintre cei 13 candidați din primul tur din 24 noiembrie a primit în mod necorespunzător „tratament preferențial” pe rețelele de socializare, ceea ce a denaturat rezultatul votului. Georgescu a denunţat, de asemenea, verdictul de vineri al instanţei ca fiind o „lovitură de stat oficializată” şi un atac la democraţie.
Un comentariu
Într-adevăr unde am ajuns ,mai jos decât în tarile Africane, rusine clasei politice din România,dacă un candidat independent ajunge la nivelul acesta , și are viziuni diferite fata de clasa politica , atunci acesta este declarat suspect,asta este adevarata democrația în România!,daca nu ești cu hoții, și ești împotriva lor , atunci ești declarat pro rus,…voința poporului nu mai reprezinta ideile voastre , asta nu se înțelege,