Vizitatorii din toate colțurile lumii vor putea admira, în curând, o parte din istoria comunei Cristian și a Țării Bârsei la doar un click distanță. Astfel, edilii comunei au decis să „construiască” primul muzeu virtual din județ.
Pentru realizarea acestuia, edilii cristoloveni au semnat prin negociere directă un contract în valoare de 202.700 de lei fără TVA cu firma Zoom Like Medial SRL din Ploiești. „Se realizează turul virtual, adică vizita digitală/virtuală a unui spațiu în forma unui muzeu, a unor săli de expoziție, a unei clădiri sau a unui spațiu deschis; spațiile sunt modelate, texturate și iluminate 3D, folosind un soft de specialitate. Fiecare spațiu/sală astfel obținută este «mobilată» cu elemente de design interior, iar pe «pereți» sunt expuse obiectivele turului virtual. Fiecare sală este exportată în variantă sferică, astfel încât vizitatorul să se poată «plimba» și să își poată roti privirea de jur împrejur. Trecerea între săli, deci intre panoramele sferice, se face prin link-uri de tip săgeți sau cercuri animate. În săli pot exista puncte de interes ce sunt purtătoare de link-uri suplimentare de informare. Prin click se pot mări pozele, se pot pune succesiuni de imagini sau imagini aeriene, se pot adăuga informații text suplimentare sau conținut video. Se pot construi zone de vizionare mobilate ca atare, în care vizitatorul poate rula content video full HD”, se explică detaliat dezvoltarea acestui muzeu virtual în anunțul de atribuire a contractului de servicii. Produsul finit ar urma să fie livrat în 30 – 45 de zile de către prestator.
Pe lângă realizarea muzeului virtual, specialiștii firmei ar urma să se ocupe și de realizarea unui film de promovare a comunei, în forma 4K. „Realizare film profesional (documentar) de prezentare și de promovare a comunei, cu durata de 35-45 de minute, calitate minim 4k, care abordează aspectele istorice, geografice, de faună și floră, tradiții și obiceiuri, credință, obiective importante locale, modernitate și administrație, oameni și investiții, educație și cultură în arealul vizat. Realizarea filmului cuprinde mai multe etape: documentare la fața locului/ fotografie de documentare, pentru identificarea firului epic (povestea și etapele filmului); vor fi intervievate persoanele care cunosc detaliile specifice comunității, se va cerceta fondul arhivistic și documentar despre comunitate, vor fi strânse date de la administrația publică locală etc; filmări, în toate cele patru anotimpuri precum și la toate evenimentele importante organizate în comunitate pe durata anului, cu echipamente profesionale, inclusiv dronă, interviuri cu personalități locale și naționale; procesare și editare material filmat, adăugare voce; subtitrare și/sau dublare în limbile engleză, franceză și germană”, se mai precizează în anunțul postat pe platforma de licitații publice.
Filmul ar urma să fie realizat pe perioada unui an, de la data semnării contractului, cu minim 6 evenimente filmate și introduse în filmul documentar de bază. În plus, ar urma să fie realizate și clipuri separate, pe teme specifice, cu durata de 7-10 minute, față de materialele din filmul de bază.