Zeci de șaguniști au semnat și lansat astăzi un document numit Memoriul Șagunist. Inițiatorul acestui document, semnat de zeci de absolvenți de marcă ai istoricului Colegiu Național Andrei Șaguna, este omul de afaceri brașovean Mugur Tureschi, care la rândul lui a învățat la prestigiosul colegiu din Brașov. Șaguniștii îi îndeamnă pe români să aleagă „continuarea drumului pro-european, pro-NATO şi împotriva agresorilor ruși din est”. „Memoriul Șagunist”, mai jos:
„Dragi români,
Noi, absolvenți ai Colegiului Național Andrei Şaguna, Braşov, în contextul actual social şi politic în care remarcăm destabilizarea neamului prin dezbinare şi lipsa unei credințe unitare care să asigure fondul bunei desfășurări a procesului electoral, dorim să ne exprimăm punctul de vedere.
Istoria şcolii noastre începe, după cum găsim în pagina de prezentare, în anul 1850, la iniţia va protopopului Ioan Popazu, a omului politic şi istoricului George Bariţiu şi a cărturarului Iosif Barac, cat şi a locuitorilor români din Braşov, cu ajutorul material al Bisericilor Sf. Nicolae şi Sf. Adormire din Cetate, au început cursurile Gimnaziului Mic Român de Religie Ortodoxă Orientală, în Casa Băcanului.
La 17 septembrie 1851 (de sărbatoarea Sf. Sofii), episcopul (devenit ulterior, mitropolit) Andrei Şaguna a pus piatra fundamentală a clădirii şcolii, la a cărei edificare au contribuit toţi cei care doreau, cu ardoare, învăţământ românesc.Din anul 1922 gimnaziul va purta numele ctitorului său. La data finalizării construcţiei (1854), gimnaziul era – cronologic – al treilea din Transilvania, respectiv al şaselea din ţinuturile locuite de români, adăugându-se şcolilor din Blaj, Bucureşti, Beiuş, Iaşi şi Craiova.
Din absolvenții colegiului amintim pe Octavian Goga, Iosif şi Lucian Blaga, Sextil Puşcariu, Titu Maiorescu, Ciprian Porumbescu precum şi o lungă listă de academicieni, personalități care au adus şi fac cinste neamului românesc.
Ne iubim țara şi cei mai mulți dintre noi am avut ocazia să rămânem aici, alături de familiile noastre, de bunicii noştri, de unchi şi nepoți, vecini şi colaboratori, căci din asta e format neamul românesc, iar între membrii unui neam prigoana, injuriul, ocara precum şi trufia oarbă pot invinge dragostea care i-a sudat într-un popor.
Ne regăsim, se pare, în momente de cumpănă şi întru-un context geopolitic nefavorabil, o fotografie din timpuri nefaste în care slăbiciunile pot fi lesne speculate, de aceea îndemnăm să fim mai uniți ca niciodată.
În anul 2024 războiul nu poate fi considerat o armă de convingere, spaima nicidecum o unealtă a propagandei iar discursul demagogic poate deschide doar inimi rănite de atâtea nevoi, neglijare, lipsa unor cuvinte bune adresate semenilor noștri când aceştia au nevoie mai mare de ele, de noi, de neam.
Ne delimităm în mod unitar şi echivoc de soluțiile extreme de propagandă, guvernare şi viitor. Ne exprimăm voința de a fi în continuare parte din Uniunea Europeană, alianța NATO şi salutăm proaspăta veste de acceptare în spațiul Schengen. Dorim ca țara noastră dragă să fie iubită şi cinstită de profesioniști şi nu de oportuniști.
Dorim și în parte susținem reformarea partidelor istorice, trăim cu speranța ca orice român să resimtă sigurața zilei de mâine, a locului de muncă plătit decent şi o viață demnă.
Cultivăm dialogul calm și respectuos indiferent de nivelul de educație, stare socială ori materială ale interlocutorului și ne așteptăm de la același respect înapoi.
Istoria ne-a demonstrat în repetate rânduri că orice formă de extremism în conducerea unui popor este sortită eșecului. Pământul iubit al României a fost călcat de bocancii fasciști precum și de șenilele sovietice. Niciunul dintre aceste regimuri nu a sădit în neam vreun sentiment de dragoste.
Cu toții am avut de suferit la acele vremuri precum și încă tragem păcatele perioadei comuniste atât din punctul de vedere al oamenilor politici cât și economic.România a crescut mult, privind cu 20 şi ceva de ani în urmă, în demersul şi pe drumul europene.
Credem cu tărie că aceasta este calea de urmat, calea Continentului Mamă, unde atât limba de origine latină, româna, ne face să ne simțim acasă între alte limbi latine, italiana, franceza, spaniola cât şi relațiile cu vecinii noştri intocmai şi cu țările care ne găzduiesc diaspora, ne fac să ne simțim acasă.Încurajăm dragostea pentru poporul român şi viitorul nostru, ne uităm în ochii copiilor noştri şi pieptul ni se umple de curajul de a continua, de a susține figuri politice noi, Elena Lasconi şi Ilie Bolojan, în contextul continuării drumului pro-european, pro-NATO şi împotriva agresorilor ruși din est.
Dezaprobăm propagarea fulminantă prin mijloace viclene a partidelor de extremă dreapta AUR, SOS şi POT, fiind toate din aceeași oală veche a istoriei, în care se fierbe supa rece fascistă cu găluște mistice de Georgescu, cu efecte halucinante.Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, au transmis țării câteva zeci de absolvenți ai uneia dintre cele mai prestigioase școli din România, Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov.
2 comentarii
Mă alătur semnatarilor acestui memoriu cu mândria justificată de a fi absolventă a acestui liceu, anul 1973. Bravo inițiatorilor și tuturor semnatarilor! Bravo profesorilor și elevilor care gândesc la fel. Votați așa cum gândiți! Lidia Gheorghiu Bradley
Pentru domnii care îl citează pe Octavian Goga drept mare șagunist demn de cinstit în aceste vremuri și asta într-un context în care ne sunt amintite, în același mesaj, valorile pro-europene și în subsidiar cele pro-OTAN, îi îndemn pe autorii acestui text să citească, un pic, cu ce artefact a fost acesta îngropat pe piept.
Să mai caute un pic prin ideologia partidului interbelic Goga – Cuza, inclusiv steagurile și însemnele partidului.
Nu vreau să fiu trufaș, dar ați cam lipsit de pe la lecțiunile de istorie.
Înainte să predicăm poporului, bunăoară cu un îndemn pe care îl susțin, totuși ar trebui să ne și documentăm, așa, un pic.
Pentru ca să nu dăm în ridicol…
P.S.: Rubrică sponsorizată de un meșotist.
P.P.S.: Aștept cu mare interes un răspuns la acest mesaj!