Există mai multe tradiții și superstiții legate de ziua Sfântului Nicolae. Se știe despre Sfântul Nicolae că venea în ajutorul săracilor, al văduvelor și orfanilor și că ajuta cu bani pe cei mai oropsiți. De asemenea, el este și protectorul copiilor, primul moș care le aduce daruri.
La sate există obiceiul ca, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
De ce este bine să pui o crenguță de pom fructifer în apă
Tradițiile românești pentru ziua Sfântului Nicolae fac referire și la ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.
Se spune că este bine să pui crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori până la Anul Nou. Atunci se va afla rodul livezilor în anul ce urmează, în funcție de cât de mult au încolțit crenguțele.
În tradiția românească iarna începe de Sfântul Nicolae, pentru că se spune că Moș Nicolae își scutură barba albă. Potrivit superstițiilor de Moș Nicolae ar trebui să aibă loc prima ninsoare. Dacă nu ninge se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.