În 6 decembrie, copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae pregătindu-și ghetuțele și lăsându-le la fereastră sau la ușă, în speranța că vor fi umplute de dulciuri și jucării. Dar de unde vine legenda lui Moș Nicolae? Cum și de unde a apărut obiceiul de a primi cadouri în ghete?
Care este legenda lui Moș Nicolae
Istoricii urmăresc începuturile Zilei Sfântului Nicolae până la un episcop pe nume Nicolae, care a trăit în secolul al III-lea d.Hr. în Europa. Acest episcop era renumit pentru altruismul său, grija față de cei nevoiași și bolnavi, dar și pentru generozitatea sa față de copii. După ce părinții săi bogați au murit, Nicolae și-a folosit moștenirea pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate. Multe surse indică faptul că a murit pe 6 decembrie în anul 343 d.Hr. și că a fost canonizat ca sfânt la un secol după moartea sa. De-a lungul timpului, viața sa a inspirat numeroase povești și legende.
O legendă povestește că Sfântul Nicolae a ajutat familii aflate în nevoie aruncând saci cu aur în casele lor printr-o fereastră deschisă. În cel puțin un caz, se spune că aurul a ajuns în încălțămintea sau șosetele lăsate lângă foc pentru a se usca. Aceasta a dus la obiceiul copiilor de a pune pantofi sau șosete seara, pentru ca Sfântul Nicolae să le umple cu daruri.
Despre Sfântul Nicolae din Myra există numeroase legende. Una dintre ele povestește cum a ajutat trei surori sărace, al căror tată nu avea bani pentru zestrea lor și intenționa să le vândă ca sclave. Sfântul Nicolae a lăsat în secret saci cu bani în casa lor, salvându-le astfel. O altă legendă spune că a salvat trei bărbați condamnați pe nedrept la moarte. Povestirile despre minunile și faptele sale de caritate s-au răspândit în întreaga lume, transformându-l în protectorul copiilor și al marinarilor. Deși Reforma din secolul al XVI-lea a redus popularitatea sfinților în Europa, Sfântul Nicolae a rămas o figură importantă în țări precum Olanda, unde sărbătoarea sa era asociată cu daruri lăsate în ghetele copiilor.
Citiți mai multe detalii, pe totuldespremame.ro.