SNSPA, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul independent Cristian Terheș au cerut joi Curții Constituționale să anuleze alegerile prezidențiale după ce serviciile secrete au susținut că ”un actor statal” l-a susținut pe Călin Georgescu.
SNSPA a sesizat Curtea Constituțională pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, pentru scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor, a declarat joi rectorul Remus Pricopie.
Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat joi pentru G4Media că a depus la CCR o cerere de revizuire a validării turului 1 al alegerilor. ”După apariția documentelor date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară de anulare a alegerilor prezidențiale”.
Și Publicația Calea Europeană a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale, se arată site-ul caleaeuropeana.ro.
Tot joi, Florin-Leontin Abraham, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din subordinea Academiei Române, a cerut CCR ”analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior (documentele CSAT – n.red.), în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial”.
Preşedintele AEP: „Nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate de Curte”
Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a declarat joi că, după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate de Curte.
Preşedintele AEP a precizat într-o intervenţie la Antena 3 că
”după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin. Aşa spune legea”, a precizat Toni Greblă.
Preşedintele AEP a mai arătat că, după ce se desăşoară al doilea tur de scrutin,
”sunt anumite persoane, subiecţi, care pot să sesizeze CCR, solicitând eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului. Deocamdată nu am ajuns, însă, şi nu aş vrea să speculez”, a mai arătat Greblă.
Tudorel Toader consideră inadmisibile sesizările depuse joi la CCR
Fostul judecător al Curţii Constituţionale Tudorel Toader consideră inadmisibile sesizările depuse joi la CCR în legătură cu ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT privind procesul electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale. Potrivit acestuia, CCR poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului, preşedintele ţării, Guvern, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Toader spune că problema alegerii preşedintelui va ajunge pe masa CCR când se va pune în discuţie validarea şi când judecătorii constituţionali se vor „uita” şi la documentele declasificate. În cazul în care turul doi va fi invalidat, atunci se reiau alegerile. În opinia lui Tudorel Toader, în acest moment „nimeni nu mai poate sesiza Curtea Constituţională”.
„CCR are o competenţă prevăzută de articolul 146 litera f din Constituţia României, potrivit căruia Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragelui. Adică, problema alegerii Preşedintelui va ajunge pe masa Curţii Constituţionale când se va pune în discuţie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita şi la documentele declasificate recent. În concluzie, doar după turul al doilea se va putea lua o decizie în privinţa prezidenţialelor”, a explicat Toader.
Fostul judecător de la CCR a spus că, în cazul invalidării turului al doilea, atunci se reiau alegerile.