Sarcina, nașterea, lăuzia sunt procese naturale, fiziologice, normale și instinctuale. Toate acestea sunt coordonate de fenomene neuro-endocrine și hormonale, care duc la o serie de transformări fizice și psihice, la care mama trebuie să se adapteze, să le conștientizeze, să și le asume, să le înțeleagă și să le accepte pentru a putea crea o experiență unică, pozitivă, împlinitoare din întâlnirea cu bebelușul ei. Colaborarea între moașă, psiholog și consultantul în alăptare este esențială și poate duce la descoperirea, rezolvarea, îmbunătățirea unor situații care pot afecta în mod negativ mama și copilul. La maternitatea Regina Maria Brașov viitoarele mămici au parte de o echipă întreagă care pe lângă medicul obstetrician, neonatolog, moașă este formată și din psiholog și consultant în alăptare. ,,Devine mult mai ușor și plăcut tot parcursul atunci când avem alături de noi oameni care ne sprijină și ne oferă informațiile de care avem nevoie pentru a ne simți încrezatoare, curajoase și mult mai liniștite”, este de părere Anișoara Mihai, consultant în alăptare la Maternitatea Regina Maria Brașov. Află de ce este important să ai lângă tine când naști și după o moașă, un psiholog și un consultant în alăptare.
Multiple transformări apar pe parcursul sarcinii, nașterii și lăuziei. Acestea, precum și temerile gravidelor generate de frecventele controale medicale, de lipsa informațiilor corecte, de responsabilitatea pentru o nouă viață pot perturba decursul normal al etapelor. Există însă oameni dedicați profesiei medicale, care pot ajuta viitoarele mămici să treacă peste dificultăți cu brio.
Moașa, a doua persoană din sistemul medical cu care se întâlnește o gravidă
Informare si consiliere în planning familial, supraveghere, monitorizarea și asistarea nașterilor normale, efectuarea examinărilor necesare pentru supravegherea sarcinilor normale, organizarea programelor de pregătire cu viitori părinți în ceea ce privește igiena, alimentația, pregătire pentru naștere, lăuzie, colaborarea cu medicul obstetrician și informarea acestuia în legătură cu orice modificare apărută în sarcină, la naștere, în lăuzie, îngrijirea mamei în timpul travaliului, supravegherea fătului intrauterin prin mijloacele tehnice adecvate, acordarea îngrijirilor prescrise de medic sunt doar câteva din îndatoririle unei moașe.
Mihaela Cotai este moașă la maternitatea Regina Maria din Brașov din anul 2011, dar a început să lucreze în sala de nașteri încă din anul 1996. În spitalul de stat, unde și-a început cariera erau foarte multe nașteri naturale, medicul venea doar la cazurile cu probleme, așa că moașa trebuia să rezolve cu succes nașterile.
„Moașa poate fi pe lângă obstetrician a doua persoană din sistemul medical cu care se întâlnește o gravidă. Poți intra în contact cu aceasta din primele săptămâni de sarcină, la pregătirile pentru naștere, în sala de naștere sau în lăuzie”, a precizat Mihaela Cotai.
Moașa poate oferi unei femei însărcinate prin empatie, răbdare, tact, respect, disponibilitate, flexibilitate, professionalism, sprijin emoțional și spiritual.
„Poate fi ghidul ei în momentele în care se simte vulnerabilă, timidă, sensibilă sau ușor depășită de diverse situații. De asemenea, poate fi mediator între pacient- medic, psiholog, consultant în alăptare”, mai spune Mihaela Cotai.
La nașterea natural, moașa este permanent lângă gravidă
Din păcate, în ultimii ani există o scădere semnificativă a nașterilor naturale, astfel că a crescut mult numărul cezarienelor. I totuși, la spitalul Regina Maria din Brașov gravidele care vor să nască natural, o pot face. Patologia de sarcină fiind foarte bine evaluate la maternitatea Regina Maria Brașov, femeile au mult mai puține temeri legate de nașterea naturală și au avantajul că antenatal participă și la cursurile Școala părinților și sunt mai pregătite pentru naștere.
„Prezența permanentă a medicilor la naștere poate rezolva în timp util orice problemă apărută în travaliu, naștere sau lăuzie. Am pus foarte mult suflet la fiecare naștere asistată și cred că de foarte multe ori am reușit să ofer femeilor sprijinul necesar și amintirea unui moment special din aducerea pe lume a unei noi ființe. În general, în clinica noastră moașa se află permanent alături de gravidă în sala de nașteri până la transferul pe secție”, a spus moașa Mihaela Cotai.
Sunt multe cazuri rezolvate cu brio la maternitatea Regina Maria Brașov, dar moașa își amintește cu drag de o naștere naturală cu aparținător, în care gravida a fost în travaliu peste 9 ore, cu urcușuri și coborâșuri.
„Determinarea mamei, implicarea partenerului, care la început era speriat, debusolat și suspicios, răbdarea medicului, tehnicile de respirație, masajul, legătura stabilită de mămică cu mine ca moașă, încrederea ei de a merge mai departe a făcut din naștere un eveniment deosebit de frumos, intens și plin de emoții atât pentru familia implicată, cât și pentru cadrele medicale care au asistat la această naștere nu tocmai simplă și fără analgezie epidurală. La nici două ore de la naștere, mămica a zis râzând că peste un an vine cu următorul copilaș și speră să întâlnească aceeași echipă”, a povestit Mihaela Cotai.
Moașa recunoaște că de-a lungul carierei a învățat și ea de la gravide că femeia este deosebit de puternică, dar trebuie să își redescopere puterea interioară, echilibrul, răbdarea, calmul și că poate duce la bun sfârșit orice provocare.
„Unul din lucrurile pe care le-am descoperit asistând sute de nașteri este faptul că dacă este lăsat în pace corpul lucrează perfect, dacă mintea nu este dominată de gânduri negative, limitări, idei preconcepute, frică. Sarcina, nașterea, lăuzia pot fi extrem de frumoase, dacă este prezent controlul mental adică femeia se înconjoară de liniște, relaxare, calm, bucurie pentru că până la urmă a fi mamă este o binecuvântare”, a subliniat Mihaela Cotai.
Nașterea decurge mai ușor când există echipă dedicată
Uneori moașa este singura persoană care însoțește permanent gravida în sala de nașteri și este important să se formeze o legătură de încredere, de blândețe în așa fel încât ea să-și deschidă sufletul.
„Femeia știe să nască acolo unde totul decurge normal, atâta timp cât este respectată, se simte în siguranță, are control propriu, își poate exprima cerințele și opiniile și în cazul în care apar evenimente neprevăzute poate să colaboreze cu încredere și discernământ cu echipa medicală. Această legătură și mulți alți factori face ca nașterea să decurgă mai ușor și să fie împlinitoare și memorabilă pentru mama”, a afirmat moașa.
Consultantul în alăptare are dublu rol
Anișoara Mihai este consultant în alăptare de șapte ani și de la începutul carierei sale face parte din echipa maternității Regina Maria Brașov. Recunoaște cu mâna pe inimă că nici un caz nu i s-a părut prea greu de gestionat. ,,Au fost cazuri mai provocatoare, cu bebeluși care au necesitat supraveghere T.I. perioade mai lungi și mame copleșite de temeri sau mame foarte puternic afectate emoțional de toată experiența, dar, de fiecare dată am reușit să găsesc canalul de comunicare potrivit în așa fel încât să fie mai ușor de gestionat. Mamele au nevoie, dincolo de informare corectă, de înțelegere, blândețe și sprijin. Aducerea pe lume a unui copil este un lung proces, un proces ce necesită atenție, supraveghere medicală și deopotrivă, sprijin emoțional. Oricât de mult am crede noi, femeile, că suntem pregătite pentru a deveni mame, vom trece negreșit prin toate etapele transformaționale până să ne găsim echilibrul în noul nostru rol”, a afirmat Anișoara Mihai.
Fiecare persoană din echipa medicală și non-medicală: medicul obstetrician, medicul neonatolog, moașa, psihologul, consultantul în alăptare, are rolul de a oferi sprijin exact acolo unde mama are nevoie.
,,Consultantul în alăptare are dublu rol: pe de o parte, oferă informațiile necesare, pentru ca mama să înțeleagă care sunt pașii corecți către o alăptare de succes, pe de altă parte, consultantul în alăptare, oferă sprijin proaspetei mămici, în așa fel încât să capete încredere, să se simtă împuternicită și să transforme experiența alăptării într-una conștientă, cu așteptări realiste și plină de satisfacție. Mamele sunt deschise să afle tot ceea ce au de făcut, se pot simți însă de cele mai multe ori copleșite, acela este momentul când trebuie să oferim fix ceea ce au nevoie pentru a merge cu încredere mai departe. Interacțiunea mamei cu mine începe după naștere, când mama este aptă pentru a discuta cu ea și după caz, pentru a atașa bebelușul la sân”, a spus consultantul în alăptare.
Cum poate fi alăptarea o poveste de succes
Fiecare cuplu mamă-copil este unic și are povestea sa, dar două i-au rămas în minte Anișoarei Mihai.
Cazul unei mame care, deși era la al doilea copil și pe primul îl alăptase cu succes, a aflat imediat după naștere că bebelusul are probleme respiratorii și că va trebui să rămână sub supraveghere T.I., așa încât atașarea la sân era imposibilă.
,,Mama a intrat în panică, pe de o parte pentru că bebelușul avea provocări, pe de altă parte pentru că se simțea pierdută și neputincioasă. Rolul meu a fost să o fac să înțeleagă că alăptarea poate fi de succes și în astfel de cazuri și că, împreună, vom reuși. Am extras împreună picături de colostru la primele încercări, pe care le-am colectat și le-am oferit bebelușului. Axându-se pe acest scop, a făcut toți pașii necesari ca lactația să se pornească, ea s-a mai liniștit, bebelușul a primit lapte matern și, după câteva zile, când medicul neonatolog ne-a permis, am atașat bebelușul la sân. Au fost niște etape de urmat, dar, mama și bebelusul au reușit”, a povestit Anișoara Mihai.
Legătura mamei cu copilul este esențială. Mama este mediul sigur al bebelușului și este normal să fie așa, iar alăptarea vine să completeze această conexiune, oferindu-le cel mai bun start. ,,Atunci când bebelușii sunt alăptați, mamele le oferă posibilitatea dezvoltării lor sub forma cea mai bună cu putință.
Un alt caz interesant pe care nu l-a uitat este cel al unei fetițe care s-a născut prematur cu 1,7 kg. ,,A fost una dintre cele mai senine mame cu care am interacționat, a fost încrezătoare, calmă, motivată și perseverentă. Bebelușa a primit lapte matern muls până la aproape 2-3 luni, pentru că singurică nu reușea să aibă un supt nutritiv. După ce a mai prins puteri, a fost făcută tranziția mai serioasă către sân și cu răbdare și încredere, s-a reușit treptat. Fetita a fost alăptată prelungit”, a precizat consultantul în alăptare acreditat international (IBCLC).
Anișoara Mihai a reușit să ofere sprijin unui număr impresionat de cupluri mamă-copil, peste 6000 și dorește să continue, mai ales că are de învățat de la fiecare cuplu câte ceva.
,,Am învățat că răbdarea și blândețea pot face minuni, am învățat că o mamă care are copilul cu provocări medicale poate muta și munții numai să facă în așa fel încât să fie bebelușul bine, am învățat să ascult tot mai bine și mai mult, am învățat că prin experiențele lor și experiența mea devine tot mai vastă, am învățat că, prin buna colaborare, prin dorință și voință, putem atinge împreună obiective realiste și conștiente”, a subliniat consultantul în alăptare.
Suport psihologic înainte de naștere și după
Mihaela Ștefănoiu practică psihologia de 12 ani, dar de aproximativ 5 ani este la Maternitatea Regina Maria Brașov. Peste 2000 de mame a ajutat până acum în procesul nașterii, numai în 2023 au fost aproximativ 400, iar în prima jumătate a acestui an cam 250. ,,Suportul psihologic ar fi recomandat să fie început înainte de naștere pentru gestionarea anxietăților, stresului și eventualelor temeri legate de naștere. Însă e foarte mare nevoia de suport după procesul nașterii pentru integrarea noilor responsabilități și integrarea schimbărilor vieții de familie, pe termen lung”, a declarat Mihaela Ștefănoiu.
Psihologul oferă informații și o psihoeducație despre sănătatea mentală în perioada postpartum, promovează importanța îngrijirii mentale, dar și intervine și oferă suport atunci când identifică semnele unei posibile depresii postnatale, anxietăți sau alte tulburări psihologice care pot afecta sănătatea mamei și implicit a copilului, in situații medicale ale mamei sau ale copilului ce pot impacta calitatea vieții acestora, în situații familiale atipice, în gestionarea procesului de doliu în cazul unei pierderi.
Cele mai dificile situații de gestionat sunt pierderile și problemele de sănătate a nou născuților, impactul emoțional fiind major. Un caz pe care psihologul nu-l va uita prea curând este cel al unei mame care se afla într-o situație instabilă de cuplu, fiind la a doua naștere. ,,În perioada spitalizării, a aflat că soțul nu mai dorește să continue relația și că nu mai era bine primită să se întoarcă acasă. Această situație reprezintă un stres enorm pentru o mamă, ce ar putea afecta lactația, pe lângă faptul că ar fi putut declanșa o cădere psihică ce ar fi pus în pericol viața sa și a copilului. În aceste condiții, mama trece prin momente în care nu se mai poate concentra pe nou-născut, ci este mai degrabă copleșită atât de durerea divorțului, cât și de situația financiară și socială cauzată de separarea de soț. Așadar, am fost nevoiți să accesăm un medic psihiatru, suport psihologic, un consilier în alăptare și totodată am intrat în contact cu familia extinsă pentru a ne putea asigura că-i pot oferi suportul și căldura necesare în această perioadă”, a afirmat Mihaela Ștefănoiu.
Psihologul mărturisește că de la mamele cu care a interacționat a învățat că resursele și puterea cu care pot gestiona situații sunt mari, dar necesare.
,,A fi mamă este o meserie dificilă, fiecare etapă pe cât este de grea, pe atât este de frumoasă– iubirea, devotamentul, sunt nelimitate. Mamele au tot felul de frici, însă frica cel mai des întâlnită e „de a NU fi o mamă bună”. Ajutorul oferit pentru gestionarea acestor frici constă în ascultare și validare, stabilirea obiectivelor realiste și realizabile, promovarea autoîngrijirii, împărtășirea experiențelor, acceptarea și solicitarea ajutorului”, a subliniat psihologul.
Satisfacția muncii măsurată în zâmbetele mamelor și copiilor
Nu sunt foarte multe situațiile când mămicile revin la maternitate pentru o nouă naștere, în virtutea amintirii plăcute a primei nașteri și a bunei relații stabilite cu echipa medicală și non medicală, dar asta pentru că românii nu se mai încumetă să facă mulți copii. Totuși există astfel de întâmplări pe care echipa maternității Regina Maria Brașov le-a trăit și cu care se hrănește.
,,Să fac parte din minunea nașterii, să ofer suportul profesional, empatic, emoțional tinerelor familii astfel încât aducerea pe lume a unui copil să nu genereze o traumă, ci să rămână un eveniment intens încununat de lacrimi de fericire și împlinire, asta mă bucură. Dar cea mai mare satisfacție este să întâlnești peste ani mămici pe stradă, să te recunoască, să te oprească și să-ți prezinte copilașul la a cărui intrare în viață ai luat și tu parte”, a spus moașa Mihaela Cotai.
Psihologul are o mare satisfacție atunci când revine într-un salon și observă mai multă încredere manifestată din partea unei mame cu care a avut o intervenție. ,,Mai există un moment, pe 17 noiembrie, de „ziua prematurului”, atunci când echipa noastră se reîntâlnește cu mulți dintre părinții și copiii care au fost pacienții noștri. E minunat să le vezi zâmbetele și să vezi că au parcurs etapele dificile cu bine”, a mărturisit Mihaela Ștefănoiu.
Știi cum e când te trezești dimineața și nu îți este deloc groază când te gândești la noua ta zi de lucru? Senzațional!
„Ador interacțiunea cu mamele și copiii lor, mi se pare firească și îmi doresc să fiu zilnic de un real ajutor. Pentru mine fiecare zi în apropierea lor este o bucurie. Fiecare zi o simt plină de însemnătate, pentru că știu că reușesc să fac cel puțin o persoană să zâmbească, să se liniștească, să pun bazele unei creșteri sănătoase și conștiente. Cea mai mare satisfacție și împlinire o am în zilele când primesc mesaje de recunoștință, pentru că devin conștientă că am făcut cuiva viața mai ușoară la un moment dat. Pentru mine este o redefinire a succesului”, a spus Anișoara Mihai.
Mamele care au parte de o echipă medicală și nonmedicală la naștere și după sunt mai pozitive, mai încrezătoare, mai liniștite și fericite.
Articol susținut de Regina Maria