Jurnaliștii care au participat, duminică seara, la Râșnov, la „serbarea” Partidului Oamenilor Tineri (partidul înființat pentru susținerea misteriosului candidat la prezidențiale Călin Georgescu) au observat cum, înainte de anunțarea exit-poll-ului, Anamaria Gavrilă, fondatoarea și liderul partidului, l-a tras drăgăstos de mână pe unul dintre bărbații aflați în încăpere, aducându-l mai aproape de ea pentru a savura succesul de a pătrunde în Parlament cu o formațiune abia înființată.
Bărbatul este Cristian Alexandru Popa, cel care a obținut funcția de deputat de Brașov, partener al femeii politice care anunța că, de bucurie, va intra în post negru cu apă (probabil apă de-aia bună, după cum spune Georgescu, nu H2O de ăsta de la robinete – n. red.). Despre Popa nu se știu foarte multe lucruri. Până în 2016 a fost asociat în mai multe restaurante de tip sushi, sub brandul Sushi Ya, cu controversatul om de afaceri Călin Donca, cel care pentru a atrage atenția și pentru a epata ajunsese să tragă un Ferrari cu un alt Ferrari. Din 2016, însă, restaurantele pe care Popa le-a trecut în declarația sa de interese nu mai funcționează.
În declarația de avere depusă înainte de alegerile parlamentare, Popa și-a trecut doar numele și funcția la care candidează. Nu deține proprietăți, nu deține mașini, nu are venituri, nu are bani în bancă, nu are credite nici nevastă. Începi să te întrebi dacă acest om există. Totuși, cheia religioasă în care comunică lidera partidului, Anamaria Gavrilă, partenera de viață a lui Popa, nu se „pupă” cu traiul „în păcat”, specific, mai degrabă, unor candidați USR de la Brașov, nu dăm nume, că se cunosc ele.
Pentru ca legătura dintre Popa și Gavrilă să fie și mai strânsă, aceasta a trecut în declarația sa de avere că a primit aproape 24.000 de lei în cursul acestui an din partea Andreei Chiriachide, nimeni alta decât sora lui Cristian Popa, în cadrul unor vânzări eșalonate. Nu se știe exact ce s-a vândut. Chiriachide a fost implicată, la rândul său, într-un local de tip sushi, până în 2016, dar a abandonat ideea de a vinde produse japoneze și și-a deschis, în 2017, o firmă de construcții.
Și mai interesant este că din cei trei candidați brașoveni ai POT la fotoliile de parlamentar, niciunul nu pare să fi lucrat anul trecut, pentru că în dreptul rubricii venituri din cadrul declarațiilor de avere bate vântul. Doar candidatul la Senat, Bogdan Florea, a trecut că locuiește într-un apartament din Ghimbav care îi aparține soției, iar prin 2004 și 2005 a cumpărat două mașini, un SEAT și un Land Rover.
Nici Mihaela Șefan, locul doi, și ultimul, pe lista propusă de POT la Brașov pentru Camera Deputaților, nu a explicat că ar avea ceva venituri, că ar avea vreo locuință în proprietate, că ar conduce vreo mașină sau că ar întreține-o vreun consort potent financiar. Poate sunt oameni care trăiesc doar cu aer.