Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai iubite simboluri ale sărbătorilor de iarnă. În fiecare an, pomul festiv aduce bucurie, lumină și un strop de magie în casele oamenilor, fiind foarte apreciat, mai ales de copii.
Împodobirea bradului este o tradiție universală, însă în fiecare colț al lumii există obiceiuri și superstiții care o însoțesc.
Când se împodobește bradul
Dacă ții cont de tradiția creștină, bradul de Crăciun trebuie să fie împodobit numai în Ajunul Crăciunului, adică pe 24 decembrie. Această dată este asociată cu așteptarea Nașterii Domnului, bradul fiind un simbol al speranței, al vieții veșnice și al comuniunii dintre cer și pământ.
Tradiția bradului decorat este inspirată de obiceiuri străvechi. Acești pomi erau considerați sacri datorită faptului că rămân verzi și în timpul iernii, simbolizând continuitatea vieții.
În schimb, în unele culturi, bradul poate fi împodobit mai devreme, odată cu începutul Postului Crăciunului, de pe 15 noiembrie, pentru a marca perioada de pregătire spirituală.
În familiile moderne, multe persoane preferă să împodobească bradul în prima sau a doua săptămână a lunii decembrie, pentru a beneficia de bucuria sărbătorilor din timp.
Dacă ne raportăm local, la România, există credința că bradul trebuie împodobit numai în perioada dintre Ignat (20 decembrie) și Ajunul Crăciunului. Se spune că împodobirea bradului mai devreme aduce ghinion sau „cheamă” probleme în familie.
Totodată, este considerat bine să se desfacă bradul după Bobotează, adică pe 6 ianuarie, pentru a marca astfel sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Citiți mai multe, pe lovedeco.ro.
Un comentariu
Multi l au impodibit deja…