Dacă privim înapoi în istorie, vedem cum sistemele dictatoriale sau extremiste, regimurile instituite pe baza fricii și a urii, pe excluderea „celuilalt”, pot avea consecințe devastatoare. Noi, adulții care nu am lipsit de la lecțiile de istorie, cunoaștem capitolele urâte din istoria României. Sunt subiecte greu de digerat și greu de explicat copiilor noștri. Dar nu trebuie trecute cu vederea și chiar repovestite celor care le-au uitat. Cine au fost legionarii și Zelea Codreanu?
Pe scurt despre legionarii din România
Mișcarea Legionară din România, cunoscută și ca „Legiunea Arhanghelului Mihail” sau „Garda de Fier”, a avut o traiectorie tumultuoasă între 1927 și 1941, marcând perioada interbelică printr-un amestec de ideologie naționalistă, violență politică și alianțe periculoase. A fost o organizație politică extremistă care a promovat idei bazate pe ură, violență și intoleranță. Legionarii credeau că pot salva națiunea eliminând pe cei care nu erau de acord cu ei, care nu le semănau lor sau care nu agreau ideologia lor (de la politicieni și oameni de cultură, la minoritățile evreiești și maghiare, de exemplu). Aceștia au comis asasinate, au condus pogromuri (masacrare a unui grup național minoritar sau rasial) și numeroase alte acte de violență, iar guvernarea lor a adus în țară multă dezordine și suferință.
Istoria Mișcării Legionare din România
Mișcarea extremistă a apărut într-o perioadă în care democrația era slăbită, oamenii erau frustrați din cauza problemelor economice și sociale, iar liderii acestor grupări promiteau soluții simple pentru probleme complexe. În realitate, aceste soluții au dus la dezbinare, violență și distrugerea valorilor democratice.
Fondarea Mișcării Legionare (1927)
Corneliu Zelea Codreanu a fondat Legiunea Arhanghelului Mihail la 24 iunie 1927, după ce a fost exclus din alte grupări naționaliste. Aceasta avea ca scop „regenerarea morală a națiunii” și întemeierea unui stat bazat pe principii creștine și naționaliste. Simbolul său era crucea verde, iar ideologia includea antisemitismul, ultranaționalismul și o viziune mistic-religioasă asupra politicii.
Citiți mai multe detalii, în totuldespremame.ro.