Ambasadorii UE au agreat astăzi aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele tereste, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat pe Facebook. Un anunț similar a fost făcut astăzi și de premierul Marcel Ciolacu.
Decizia a fost luată după repetate amânări și după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Potrivit anunțului, aderarea a fosta agreată astăzi în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER). Ea urmează să fie oficializată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) care se va reuni pe 12 decembrie.
„Un moment important azi pentru România ! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată, în mod legitim, de toți cetățenii români”, a scris Klaus Iohannis pe X.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că
„aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER)”.
Adererea la Schengen, în mai multe etape
Aderarea cu granițele terestre este ultima etapă în procesul României de accedere la spațiul Schengen care s-a lovit în mai multe ocazii de refuzul unor state precum Austria, Olanda sau Franța.
România a aderat anul ăsta, la 31 martie, cu granițele aeriene și cele maritime. După ce în decembrie 2022 și-a folosit dreptul de veto, Austria a confirmat în data de 30 decembrie 2023 acordul cu România și Bulgaria privind „Air Schengen”, care permite intrarea pe calea aerului fără control la frontieră. Acest acord a intrat în vigoare la 31 martie, iar acum Austria și-a ridicat obiecțiile și privind aderarea cu granițele terestre.
Cu toate acestea, granițele spre Ungaria nu vor fi fără controale începând de la 1 ianuarie. Conform acordului semnat săptămâna trecută la Budapesta de miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria, controalele la frontierele lor terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puțin șase luni după aderarea lor, asta însemnând că doar de la 1 iulie se va circula fără controale la granița dintre România și Ungaria.
„Prin semnarea și punerea în aplicare a prezentei declarații, părțile convin să inițieze demersurile necesare în vederea adoptării unei decizii oficiale a Consiliului UE de stabilire a unei date pentru ridicarea controalelor persoanelor fizice la frontierele terestre interne cu și între Republica Bulgaria și Republica România până la sfârșitul acestui an”, este precizat în acordul semnat de cei 4 miniștri de interne.
Cum se vor desfășura controalele de la 1 ianuarie
După ce consiliul JAI, care va ave loc pe 12 decembrie, va confirma decizia Comisiei Europene, granițele vor fi deschise doar în teorie. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat cum se vor desfășura lucrurile:
„La granița dintre România și Ungaria, controalele vor fi menținute pentru încă 6 luni, conform acordului semnat la Budapesta. Asta nu înseamnă că vor fi la fel de detaliate. Vor fi mașini care vor trece fără control, altele care vor fi controlate, după cum vor decide vameșii. Între Austria și Germania se întâmplă același lucru, la această oră, deși ambele state sunt membre Schengen cu drepturi depline: unele mașini sunt controlate, altele nu. După 6 luni de la aderarea completă, aceste controale vor dispărea total”, a declarat Siegfried Mureșan într-o conferință de presă la Strasbourg.