Cetatea de la Codlea a fost ridicată între anii 1211-1222 cu sprijinul vestiților cavaleri Teutoni.
„Între anii 1211-1225, în Ţara Bârsei se află Ordinul Cavalerilor Teutoni. Pentru apărarea tării au fost ridicate cinci cetăţi, între acestea şi Cetatea Neagră, pe un vârf de deal, de 980 m, aflat la poalele Măgurii Codlei. Cetatea se află la aşa-zisul «Drum al Saşilor», drum care legă Tara Bârsei de Provincia Sibiului. Cetatea este menţionată prima dată în documente în 1265 ca şi Castro Feketewholum.
După retragerea teutonilor, cetatea intră sub ocrotirea regelui maghiar. Prinţul moştenitor maghiar, Ştefan se refugiază în 1267 în Cetatea Neagră, din faţa tatălui său, Bela IV. trebuind în cele din urmă să se predea dupa o rezistentă îndelungată. În anul 1307, contele Salomon de Brassou, care se răsculase împotriva regelui Carol Robert ocupă cetatea. Cetatea, pe care le-o încredinţase rudelor sale, Johannes şi Jakobus, fii lui Nicolaus Magnus de Rosnou, este predată de către aceştia în 1331 din nou regelui. Probabil că, la invazia tătarilor din 1345, Cetatea Neagra a fost distrusă şi nu a mai fost reconstruită.
Drumul Saţilor a fost abandonat, pentru că noi drumuri legau acum Ţara Bârsei de restul Transilvaniei. În harta sa a Transilvaniei, din 1532, Johannes Honterus plasează la acest drum vechi şi o einsydl, un adăpost, o cabană pentru colonişti, care exista înca aici la acea dată”, spune profesoara Marin Elena, pasionată de istoria municipiului în care locuieşte.
Localitatea a fost conceputa, ca toate comunele din Ţara Bârsei, ca sat cu o singură stradă, al cărui centru era reprezentat de o piaţă cu o biserică. Într-un document, emis la 19 noiembrie 1377, în Altsohl, localitatea este menţionată pentru prima dată ca Cidinis, Regele Ludovic I emite dispoziţii pentru districtul Braşovului, privind uniunea oraşului Braşov cu comunele săseşti din împrejurimi, achitarea impozitelor către rege, raporturile cu funcţionarii numiţi de rege.
În acest context, Zeiden (Codlea) este menţionată pe al cincelea loc între comunele Ţării Bârsei. Zeidner Turmknopfschrift, realizată în 1794 de Georg Draudt, numeşte ca prima dată, legată de acest loc, anul 1335, când tătarii au distrus Codlea. Pe hotarul Codlei existau nume de campuri ca Toindorf sau Arlsdorf, probabil nume ale unor sate, distruse de mongoli la sfârşitul secolului 13 sau începutul secolului 14, ale căror pământuri au revenit în cele din urma Codlei.
Citi’i mai multe detalii, pe adevarul.ro.