În România, perioada minimă de contribuție la sistemul public de pensii pentru a obține o pensie parțială este de 15 ani, dar pensia depinde de mai mulți factori: salariul mediu brut, punctajul mediu anual și valoarea punctului de pensie.
Pensia minimă garantată, cunoscută și sub numele de „indemnizație socială pentru pensionari”, este o sumă stabilită pentru a asigura un venit minim celor care au atins vârsta de pensionare, dar au contribuit insuficient pentru a primi o pensie decentă, scrie bzi.ro.
Cu toate acestea, valoarea pensiei poate varia în funcție de: punctajul mediu anual obținut în cei 15 ani de muncă și valoarea punctului de pensie stabilită anual de guvern, care determină valoarea finală a pensiei dar și de anii lucrați în străinătate.
Pensia este calculată pe baza punctajului mediu anual și a valorii punctului de pensie. Mai exact, pensia brută se obține prin înmulțirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie, iar pensia netă rezultă după aplicarea taxelor.
Pentru a obține punctajul mediu anual, se calculează punctajul anual pentru fiecare an lucrat, raportând venitul brut anual la salariul mediu brut pe economie din acel an. La 15 ani de vechime, punctajul mediu anual va fi redus comparativ cu al unei persoane care a contribuit timp de 35 de ani sau mai mult.
Exemplu de calcul simplificat: dacă, în medie, ai obținut un punctaj anual de 0,5, iar valoarea punctului de pensie stabilită pentru anul respectiv este de 1.785 lei, pensia brută va fi de: 0,5×1.785=892,5 lei.
Care sunt condițiile de pensionare
Conform legislației din România, pentru a beneficia de pensie la limită de vârstă cu vechime minimă de 15 ani, o persoană trebuie să îndeplinească condițiile de vârstă prevăzute de lege. În general, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și va ajunge la 63 de ani pentru femei, printr-o creștere graduală.
Cu toate acestea, persoanele care au lucrat în condiții speciale sau deosebite pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, dar reducerea vârstei nu influențează cuantumul pensiei.
Pentru a îmbunătăți cuantumul pensiei cu doar 15 ani de contribuții, există câteva opțiuni pe care le poți lua în considerare: continuarea muncii și contribuțiilor, poți opta să continui să muncești și să contribui la sistemul public de pensii, chiar și după atingerea vârstei de pensionare, pentru a crește punctajul mediu anual.
Dacă ai întrerupt activitatea sau nu mai lucrezi, poți face contribuții voluntare la sistemul de pensii pentru a-ți crește perioada de cotizare. Pilonul II și III de pensii, acestea sunt pensii private obligatorii (Pilonul II) și opționale (Pilonul III) care pot completa pensia de stat, oferindu-ți un venit suplimentar la pensionare.
3 comentarii
Un kkt
Cum e posibil aceasta aberație să fii obligat 35 de ani cotizație,dar sa ți fie impusă și vârsta? Ce îi interesează că pers are 55 de ani și nu 63-65? Furt,furt,furt și pensie de kkt .
Doar cele speciale sunt pensii..restul,bătaie de joc!
Tare gresit/pensionarii trebuie sa aleagă:ori pensia ori salariul/de aceea în țară nu se găsește de munca, pentru ceilalți,ca pensionarii iau și pensie și salariu/(conducerea țării foarte proasta)🥲😪