Proiectul demolării vechii fabrici de încălțăminte Tino și a amenajării în acest perimetru a unui ansamblu rezidențial a ajuns în analiza Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției de Cultură, ținând cont că se află într-o zonă de protecție istorică, respectiv ansamblul urban Blumăna – Dealul Cetății.
Față de cele propuse de către dezvoltator, membrii Comisiei au avut câteva obiecții și au solicitat o serie de clarificări, astfel că avizul de specialitate nu a fost emis. Potrivit raportului Comisiei, dezvoltatorul ar urma să revină cu o serie de documente și să facă niște completări la proiect. Practic, fondul construit existent valoros va trebui integrat în proiect și nu va putea fi demolat, iar frontul stradal va trebui păstrat.
„Densitatea ansamblului propus precum și regimul de înălțime vor fi compatibile cu cele din zona de amplasare. Studiul istoric se va completa cu o evaluare justă a valorii cultural, pe criteriile prevăzute prin legislația în vigoare”, se precizează în raport.
Fosta fabrică de încălțăminte Tino a fost achiziționată de o companie în spatele căreia se află dezvoltatorul belgian Speedweell și care a început în această vară demersurile urbanistice pentru proiect. Speedwell s-a extins din luna iunie și în Polonia, iar în România are câteva proiecte în București, Cluj, Timișoara și Râmnicu Vâlcea. Portofoliul companiei numără astăzi aproximativ 150.000 mp de spații de birouri și retail, peste 6.000 de apartamente, și 23.000 mp de spații industriale, cu o valoare totală a proiectelor estimată la aproximativ 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de către dezvoltator.Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) aferent amenajării acestui ansamblu rezidențial a fost și în analiza Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism care a făcut o serie de recomandări cu privire la amenajările propuse.