Statisticile susțin că la nivel mondial, cea mai consumată cafea este cea „instant”, dar experții avertizează acum că aceasta poate cauza grave probleme de sănătate și poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Astfel, cafeaua instant conține de două ori mai mult acrilamidă decât cafeaua măcinată. Aceasta este o substanță chimică produsă atunci când alimentele, inclusiv boabele de cafea, sunt gătite la temperaturi înalte. Acrilamida a fost declarată un „carcinogen uman problemă” de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), ceea ce înseamnă că există dovezi că această substanță poate cauza cancer la oameni, scrie DailyMail.
Cercetătorii au analizat această substanță în laborator, pe diferite animale. Rezultatele testelor au arătat că acrilamida din dietă cauzează cancere de plămâni și reproductive la animale, iar cercetătorii sunt de acord că are și potențialul de a provoca cancer și la oameni, conform Agenției Americane pentru Standarde Alimentare (FSA).
În 2013, specialiștii polonezi au realizat un studiu analizând 42 de mostre de cafea, inclusiv zece tipuri de cafea instant. Potrivit acestuia, cafeaua instant conține de două ori mai mult acrilamidă decât cafeaua măcinată proaspăt. Deși cafeaua instant conține acrilamidă, ea are, de asemenea, mai mulți antioxidanți decât cafeaua măcinată, ceea ce protejează celulele de daune majore.
Ce tip de cafea este cel mai benefic sănătății
Potrivit specialiștilor, cafeaua filtrată și espresso-ul sunt desemnate unele dintre cele mai sănătoase forme de cafea pentru consumul de dimineață. Cafeaua filtrată se prepară prin trecerea boabelor măcinate și apă fierbinte printr-un filtru de hârtie sau metalic. Aceasta are un rol important în reducerea bolilor arteriale, care sunt cele mai frecvente cauze ale atacurilor de cord. Un studiu realizat în Norvegia a analizat obiceiurile de consum ale 500.000 de persoane pe o perioadă de două decenii și a descoperit că băutul a patru cești de cafea filtrată pe zi contribuie la aceste beneficii pentru sănătatea inimii.
Cafelele pe bază de espresso, incluzând cappuccino, latte și flat white, sunt considerate benefice pentru creierul nostru și sunt legate de un risc mai scăzut de Alzheimer. Un studiu italian din 2023 a descoperit că extractele de espresso reduc acumularea proteinei toxice numite tau, care alimentază demența, atunci când sunt amestecate cu mostre de creier în vase de petri. În plus, experții au descoperit un alt rol al cafeinei. Aceasta scade acumularea de amiloid și reduce inflamația și moartea celulelor din creier, ceea ce ar putea reduce riscul de demență. Totuși, Alzheimer’s Society explică faptul că acest lucru a fost dovedit doar la șoareci și nu la oameni, ceea ce înseamnă că legătura nu este încă certă.