Ziua globală de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în fiecare an, în 17 noiembrie, 2024 fiind cel de-al patrulea an în care România se alătură inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății de a crește gradul de informare și conștientizare al populației privind cancerul de col uterin, afecțiune cu un impact negativ major asupra sănătății femeilor la nivel mondial și național.
Cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile din întreaga lume. Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV).
La nivel european, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Peste 1.500 de femei mor în fiecare an din această cauză.
Cancerul de col uterin este însă o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător.
În județul Brașov, în 30 septembrie 2024, în evidența cabinetelor de oncologie erau 808 femei cu cancer de col uterin, comparativ cu 30 septembrie 2023, când erau 781 de femei în evidența acestor cabinete.
„Din decembrie 2023 vaccinul anti-HPV este gratuit și pentru băieții cu vârsta între 11 și 19 ani, iar femeile cu vârste cuprinse între 19 și 45 ani au o compensație de 50%.
În anul 2023, în județul Brașov, au fost administrate 3216 doze de vaccin anti-HPV, iar în acest an au fost administrate, în total, 5798 de doze de vaccin anti-HPV. 2983 dintre acestea au fost administrate pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, iar 1031 de doze au fost administrate persoanelor de sex masculin”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brașov.