Utilizarea chirurgiei robotice a crescut semnificativ în ultimii 25 de ani. Până acum au fost efectuate peste 12 milioane de proceduri de chirurgie robotică. Peste 60.000 de chirurgi din întreaga lume au fost instruiți cu ajutorul sistemelor da Vinci. Din 2012 până în 2018, utilizarea acestui tip de chirurgie a crescut de la 1,8% la 15,1%, potrivit Colegiului Chirurgilor Americani. ,,Chirurgia robotică nu este despre viitor. Este prezentul, mâinele unui chirurg care își dorește ce-i mai bine pentru pacienții săi. Chirurgia robotică nu este doar o tehnică nouă, este o viziune nouă care revoluționează chirurgia”, e de părere dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Regina Maria Brașov. Detaliem cele mai imporante motive pentru care chirurgia robotică este mai avatajoasă decât cea clasică.
1. Avantajele chirurgiei robotice pentru pacienți:
- Incizii mai mici: ceea ce duce la cicatrici mai mici și mai puțină durere post-operatorie.
- Recuperare rapidă: timpul de recuperare este de obicei mai scurt comparativ cu operațiile deschise tradițional.
- Precizie crescută: brațele robotice oferă o mobilitate și precizie foarte mari, ceea ce permite o suturare și o plasare mai eficientă a materialelor de întărire (plasă pentru repararea herniei).
- Mai puține complicații: riscul de infecții și alte complicații postoperatorii poate fi mai mic datorită naturii minim invazive a procedurii.
„Chirurgia robotică aduce tot ceea ce își dorește chirurgul pentru pacientul său. În primul rând, vorbim despre incizii mici. În al doilea rând, vorbim de operații care implică o disecție fină, milimetrică. Cum se traduce asta în viața pacientului? Dureri postoperatorii minime, implicit o recuperare post-operatorie mai rapidă, sângerare minimă, implicit riscul de sângerare postoperatorie, de apariție a hematomului postoperator mai redus. Și toate acestea se traduc printr-o recuperare postoperatorie mai rapidă”, ne-a explicat dr. Decebal Fodor.
2 Avantajele robotului pentru chirurgi
Medicii care lucrează deja cu roboții apreciază acest tip de abordare chirurgicală pentru că au văzut că-i ajută la îmbunătățirea performanțe. „Chirurgia robotică suplinește tot ceea ce lipsește chirurgiei laparoscopice și vine în plus cu elemente care erau proprii chirurgiei deschise, ne permite o articulație a instrumentelor superioară mâinii, ne permite o vizualizare mult mai bună a ceea ce vedem în interiorul pacientului ne permite o disecție milimetrică, lucru pe care noi nu putem să-l obținem nici măcar în chirurgia deschisă. Ne permite o stabilitate a imaginii, pentru că de multe ori în intervențiile de lungă durată survine oboseala. Robotul nu obosește, consola este stabilă și îți oferă tot confortul de care ai nevoie pentru pacient”, a spus medicul brașovean.
3. În chirurgia oncologică, robotul oferă precizie ridicată
Chirurgia robotică în oncologie permite chirurgilor să efectueze operații cu o precizie ridicată.
„Dacă vorbim de chirurgi în sfera oncologică care au nevoie de limfodisecție, chirurgia robotică ne permite să mergem pe vasele sanguine și să ridicăm toate structurile limfoganglionare, astfel încât impactul asupra calității vieții pacientului să fie minim, iar rezultatele oncologice să fie maxime. Chirurgia generală, dintre toate specialitățile în care este folosit, robotul, este specialitatea care acoperă o paletă cât mai largă de afecțiuni oncologice, digestive, superioare și inferioare. Dacă inițial robotul a fost folosit îndeosebi în sfera urologică și în sfera ginecologică pentru că îți permitea să lucrezi în spații înguste, ulterior ne-am dat seama că putem să-l folosim peste tot în abdomen și în torace. Chirurgia generală este partea din specialități chirurgicale care s-a dezvoltat fantastic și putem să folosim robotul atât în etajul abdominal superior, cât și în pelvis”, a explicat chirurgul.
Chirurgia robotică poate fi aplicată în: cancerul de prostată, în cancerul de rinichi, în cancerul colorectal, pulmonar, ginecologic și cancerul de vezică urinară.
„Toate avantajele pe care le aduce robotul, noi putem să le folosim la fiecare intervenție chirurgicală. În 2018, când am intrat prima dată în contact cu robotul și am lucrat efectiv pe robot la Strasbourg, chirurgia robotică era văzută cumva ca nefezabilă în chirurgia hepatică. Se spunea că pentru rezecție hepatică e suficient laparoscopul. În 2023, când am fost la un congres de chirurgie minim invazivă la Roma, paradigma asta a căzut, toată lumea vorbește despre cât de util este robotul. Odată cu trecerea timpului, învățăm și noi cât de mult putem să-l folosim, pentru că robotul ne permite să folosim și să obținem rezultate de care nici măcar nu ne dăm seama. Chirurgia robotică prin articularea brațelor și a instrumentelor îți permite să faci niște mișcări pe care mâinile umane nu pot să le facă. După aceea, îți permite să vezi cumva după colț ceea ce tu nu poți să vezi, îți permite să faci disecție milimetrică, ceea ce nimeni nu poate să facă, oricât de priceput ar fi și oricât de atent ar fi cu țesuturile”, a mărturisit medicul.
Chirurgii au mai constatat comparând chirurgia deschisă, laparoscopică cu cea robotică că durerile postoperatorii sunt mult reduse în chirurgia robotică, iar pacienții se mobilizează mult mai ușor.
,,Când vorbim de reușită în chirurgia robotică trebuie să avem în vedere două deziderate principale, să punem în primul rând în centrul muncii noastre pacientul și în al doilea rând, să nu acceptăm niciun rezultat care este inferior excelenței. Tot timpul trebuie să ne setăm obiectivele, să ne setăm principiile astfel încât să obținem excelența în tot ceea ce facem. Pentru că atunci când ne folosim de chirurgia robotică avem parte de excelență. Când vorbim de chirurgie robotică, nu vorbim doar de un instrument nou, ci vorbim de o viziune care o să dea o nouă față chirurgiei”, a concluzionat dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Regina Maria Brașov.
4. Chirurgia robotică în hernia inghinală, o opțiune modernă
Utilizarea chirurgiei robotice pentru repararea herniei inghinale a crescut de 41 de ori, de la 0,7% la 28,8%, conform datelor Colegiului Chirurgilor Americani.
Hernia inghinală apare atunci când o porțiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal, în urma unei rupturi musculare la acest nivel. Tumefacția (umflătura) rezultată poate fi dureroasă, poate crea un disconfort sau o senzație de presiune, mai ales în timpul efortului fizic, tusei sau statului îndelungat în picioare.
Tratamentul herniei inghinale este de obicei chirurgical, deoarece hernia nu dispare de la sine și poate cauza complicații grave, cum ar fi strangularea (în care partea herniată a intestinului nu primește sânge și devine necrotică).
Chirurgia robotică este utilizată din ce în ce mai frecvent în hernia inghinală. „Din 2018, toate ghidurile de tratament a chirurgiei inghinale au stabilit că abordarea laparoscopică a chirurgiei inghinale este superioară variantei clasice. Chirurgia robotică vine cu ceva în plus, aduce tot ceea ce lipsea chirurgiei laparoscopice, aduce o stabilitate a platformei, aduce o imagine 3D care se traduce în operație printr-o coordonare mult mai bună ochi-mână, ceea ce ne permite să facem gesturi de o finețe milimetrică. Noi, când vorbim de hernia inghinală, vorbim de o regiune relativ restrânsă în care întâlnim vase sanguine, nervi și duct deferent. Ori, toate aceste elemente sunt extrem de prețioase când avem de-a face cu tratamentul chirurgiei inghinale. În cazul tinerilor ne dorim o recuperare rapidă, fără complicații și un risc minim de recidivă postoperatorii. Ori chirurgia robotică ne permite să obținem aceste rezultate”, a mai explicat dr. Decebal Fodor.