Primăria Codlea vrea să transforme o zonă de la ieșirea din municipiu spre Sibiu, cunoscută drept Groapa Calului, într-un cartier modern. În acest sens, în perimetrul de 59 de hectare au fost acordate și loturi de case pentru tineri în baza Legii nr.15/2003 pe terenul proprietate a municipiului, însă pentru ca sistematizare să poată fi pusă în operă este nevoie de întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal. Acesta ar urma sp reglementeze exact dispunerea loturilor aferente construcției de case, precum și trama stradală și funcțiunile conexe.
În vederea întocmirii PUZ, edilii codleni au semnat un contract în valoare de 268.907,56 lei fără TVA, respectiv 320.000 de lei cu TVA, cu firma B.B.N. Design din Zărnești. O porțiune din acest perimetru va avea interdicție de construcție, fiind o zonă tampon până la liziera pădurii, iar un alt perimetru va fi zonă de protecție sanitară. „Pentru UTR V1- zona verde (suprafața cu arbori tineri și tufărișuri, formatp natural, identificată ca zonă verde) din zona Groapa Calului se instituie interdicție de construire și defrișare, deoarece aceasta zonă constituie un refugiu pentru speciile de păsări din zonă., conform Avizului de Mediu. Tot conform aceluiași aviz, se va identifica o fâșie cu interdicție de construire de-a lungul limitei Nord-Vestice a intravilanului (limita situata la liziera pădurii) de minim 20m, aceasta reprezentând o zonă tampon. În vecinătate exista fermele avicole și abator, situate in partea estica, nord-estica, trupuri izolate de intravilan, care instituie pe o parte din teren zona de protecție sanitară”, se precizează în documentația tehnică care va sta la baza întocmirii PUZ.
Cartierul va avea trei zone de case, fiecare de câte 10 – 16 hectare, dintre care una cu 300 – 350 de loturi pentru tineri, iar regimul maxim de înălțime pentru construcții va fi de parter și 1etaj pentru locuințele destinate tinerilor și parte + 2 etaje pentru celelalte două zone. Un perimetru ar urma să fie rezervat pentru construcții cultural – educaționale, comerciale și medicale, iar o altă suprafață de 3 – 4 hectare pentru un centru ecumenic și social, cu o biserică ce va deservi populația noului cartier.
Nu în ultimul rând, proiectantul va trebui să propună și soluții de racord la DN 1 și DC 63.