Constructorul turc Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret As Instanbul, care execută autostrada Sibiu – Făgăraș, a închiriat 12 hectare de teren de la Primăria Cârța, care va fi exploatat pentru a se extrage materiale pentru viitorul șantier, anunță Turnul Sfatului.
Compania a depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) un memoriu de prezentare prin care se solicită avizul pentru exploatarea de la Cârța. De pe un teren de 12 hectare al Primăriei Cârța urmează să fie extras nisip și pietriș necesar pentru construcția autostrăzii. Turcii preconizează că terenul de aici va fi excavat până la o adâncime de maxim 15 metri, „în totalitate deasupra nivelului acviferului freatic local care este situat la cca. 3 metri faţă de vatra excavaţiei proiectate”.
Valoare investiției este estimată la 2 milioane de lei, iar exploatarea se preconizează a se desfășura pentru cel puțin 2 ani.
Turcii au estimat că în urma lucrărilor de excavare va rezulta un volum de săpătură de circa 368 de mii de metri cubi, din care 265 de mii de metri cubi de nisip şi pietriş şi 103 mii de metri cubi de pământ. Acesta va fi utilizat la reconstrucţia ecologică (umpluturi şi taluzări, spaţii verzi) precum şi la întreţinerea drumurilor, iar nisipul şi pietrişul va fi comercializat.
Primarul comunei Cârța, Daniel Cîndulețiu, spune că până acum constructorul turc a mai solicitat încă 5 hectare, față de cele 12 deja închiriate.
”Pe perioada construirii autostrăzii au închiriat mai multe hectare. Până acum, noi le-am dat vreo 12 hectare. Vreau să le mai dau 5 hectare. O parte din teren e folosit pentru exploatare, în altă zonă au început construcția barăcilor pentru muncitori și personal. Noi am închiriat cu 2.640 de euro pe hectar, pe an”, explică primarul.
El spune că prețurile în zonă s-au dublat în ultimul an datorită construcției autostrăzii.
„Deja numai de când au început lucrările și de când s-a aflat că va fi coborâre de pe autostradă la noi, au început să crească terenurile. Lumea caută terenuri în zonă. Peste 10.000 de euro hectarul se vinde acum. În urmă cu un an, 2, 3, terenurile de aici se dădeau cu 5.000 de euro pe hectar. S-a dublat prețul”, spune Cîndulețiu.