Prezent astăzi la inaugurarea bazei sportive Carpați din cartierul Uzina 2, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a avut o discuție cu primarul Brașovului, George Scripcaru, cu privire la viitorul fotbalului din municipiu, dar și din județ.
Primarul Brașovului a precizat că un pas important pentru organizarea acestui sport a fost înscrierea Fotbal Club Metropolitan Brașov în registrul Asociațiilor și Fundațiilor, din această structură urmând să facă parte, atât cu infrastructura sportivă, cât și cu bazele sportive toate localitățile din zona metropolitană.
„Municipiul Brașov împreună cu celelalte localități din zona metropolitană ar urma să fie parteneri în această entitate. Fiecare primărie ar urma să vină cu infrastructura sportivă și resursa umană, fiindcă în toate localitățile din jurul Brașovului au baze sportive și cluburi proprii. Vor intra în această entitate și cu o structură de buget, un fel de cotizație, iar vom facem o organigramă, astfel încât să putem administra așa cum trebuie această infrastructură, cu persoane calificate, care să aibă anumite responsabilități și să se preocupe de selecția copiilor, astfel încât să îi atragem în acest club pe cei mai buni copii din întreg județul, să avem o academie de fotbal, care să stea la bazele formării unei echipe cu care să ajungem în Liga I. Trebuie să îi formăm pe copiii din Brașov, nu să facem echipe cu jucători de prin «țări exotice» și să cheltuim bani grei, din bugetul tuturor brașovenilor, pentru cumpărarea acestor. Este o chestiune care nu se întâmplă de pe o zi pe alta, dar ar putea ajunge la maturitate în 4 ani. Cred că vom reuși acest lucru împreună și cu sprijinul FRD, deoarece este și interesul celorlalte unități administrativ-teritoriale să asigurăm infrastructura, să dezvoltăm resursa umană din domeniul sportiv, și, în același timp, să îi portejăm pe copii de acest flagel al consumului de droguri, respectiv practicarea sportului să fie o formă de prevenție împotriva acestui fenomen”, a subliniat George Scripcaru.
De altfel, primarul George Scripcaru a precizat că obiectivele asumate la capitolul fotbal în acest mandat, respectiv până în 2028, sunt ca Brașovul să aibă din nou o echipă de fotbal în Liga I, dar și un stadion modern, indicatorii tehnico-economici aferenți investiției, 53 de milioane de euro, fiind aprobați săptămâna trecută de Guvern. „Așa cum am făcut și în cazul hocheiului, am format o echipă, care mai întâi a jucat pe infrastructura din alte județe, iar apoi am construit și patinoarul, așa vrem să facem și cu fotbalul. Mă bucur că au fost aprobați indicatorii tehnico-economici acum, deoarece urmează această perioadă a alegerilor și formare unui nou Guvern și am mai fi pierdut cel puțin 6 luni să trecem de această etapă”, a explicat Scripcaru.
Totodată, Răzvan Burleanu a subliniat faptul că toate orașele mari trebuie să aibă o echipă în prima Ligă și va sprijini proiectele municipalității brașovene la capitolul fotbal.
„Puterea economică a orașului întărește faptul că Brașovul are nevoie de echipă în Liga 1”
„Împreună cu domnul primar vom căuta oportunități pentru terenuri noi. Domnul primar are deschidere pentru fotbal și înțelege că este un fenomen social la Brașov. Din fericire, în ultimii ani am avut un număr foarte mare de echipe de copii și juniori talentați care au ajuns în loturile naționale, deci există o bază și putem să dezvoltăm noi proiecte. Ceea ce a lipsit la Brașov, vedem o susținere a cluburilor de copii și juniori, ce ne ajută la o dezvoltare sustenabilă pe termen lung și este o abordare pe care o încurajăm și finanțatorilor, fie că vin din mediul privat sau public, să își dezvolte aceste rădăcini la nivelul comunității, iar apoi, pasul următor, logic, rațional, să fie de o echipă de seniori. Ca o astfel de echipă să ajungă în fotbalul profesionist, cu siguranță ai nevoie de o bază sportivă modernă. Acest fundament există deja la nivel local, iar odată cu această viziune a domnului primar Scripcaru putem construi împreună. Noi ca Federație ne vom implica așa cum facem cu fiecare oraș mare care are nevoie de o echipă de fotbal în prima ligă. Toți copiii din oraș și localitățile limitrofe să se poată bucura de fotbal la ei acasă. Drumul de a ajunge în prima Ligă nu este așa de dificil. Noi ne pierdem speranța și nu reușim să ne angrenăm în proiecte pe termen lung, dar nu e posibil de pe un an, pe altul. Dar dacă la Brașov se va dori, iar puterea economică a orașului întărește faptul că Brașovul are nevoie de echipă în Liga 1, se va putea. Există fundația deja, echipele de copii și juniori, iar apoi o investiție într-un stadion modern, și investiții în zona de educație. România s-a îndepărtat de Occident, din cauza faptului că nu am înțeles faptul că fotbalul și sportul în general au devenit o industrie ce necesită oameni foarte bine pregătiți”, a declarat președintele FRF.
În calcul este luată și readucerea la viață a fostului stadion ICIM, însă abia după ce vor fi rezolvate problemele juridice, în acest caz existând un litigiu între Primărie și compania de construcții care l-a administrat. Nu în ultimul rând, primarul George Scripcaru a precizat că va continua un proiect pe care a vrut să-l implementeze, dar care a fost abandonat în ultimii 4 ani în care nu a mai condus Primărie, respectiv cel de preluare în administrare a Clubului Sportiv Brașovia, care acum este în ograda Ministerului Educației.