Operatorul depozitului ecologic de deșeuri al Brașovului, compania Fin-Eco, a început în primăvară demersurile de autorizare pentru amenajarea celei de-a V-a celule.
Proiectul, care prevede, pentru început, exploatarea agregatelor minerale din „groapa” unde se va amenaja noua celulă a fost în atenția autorităților de mediu care au emis un îndrumar în vederea elaborării raportului de impact asupra mediului, obligatoriu pentru o astfel de investiție. Astfel, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov i-a transmis operatorului un îndrumar cu problemele de mediu ce vor trebui analizate în acest raport.
Astfel, în conformitate cu respectivul îndrumar, operatorul va trebui să prezinte date/informații calitative şi cantitative privind emisiile de poluanți în aer, apă, sol şi în zonele de impact, întrucât emisiile de pe depozit pot afecta calitatea aerului local. „Pentru această evaluare se pot utiliza modele de dispersie pentru a obține concentrațiile în zona de impact din datele referitoare la emisil, procese, date meteo şi topografice, concentraţii de fond, etc”, se precizează în îndrumar.
În plus, compania ar urma să prezinte și măsurile concrete pe care le va implementa pentru reducerea emisiilor în aerul ambiental şi a emisiilor de gaz de depozit, atât în perioada de execuție a lucrărilor, cât și în perioada de exploatare și în perioada de închidere şi postinchidere, precum și informații privind toate instalaţiile pentru monitorizarea mediului pe care le va utiliza.
Depozitul Fin-Eco a fost construit în 2002 din fondurile proprii ale companiei, printr-o investiţie de aproximativ 18 milioane de euro. În prezent, deșeurile sunt depozitate în cea de-a patra celulă care a fost deschisă din 2022 și unde anul trecut s-au depozitat aproape 235.000 de tone de deșeuri. Pentru celula 4 volumul total de deșeuri autorizat pentru depozitare este de 950.000 metri cubi, adică 1.216.000 tone.