Una dintre casele părăsite de pe Șirul Livezii a fost cumpărată în urmă cu mai mulți ani de către doi cetățeni olandezi, care și-au manifestat intenția de a transforma în totalitate locul, ținând cont că imobilul s-a tot degradat.
Este vorba de Lanen Johannes Baptist Jacobus Maria și Van Dijk Jacob Maria, acesta din urmă fiind recunoscut pentru brandul Route 66, compania de soft adusă în România la începutul anilor 2000 și care ulterior a fost rebranduită General Magic. Noii proprietari au demarat anul trecut demersurile birocratice pentru a construi un hotel în locul casei. Acum, Planul Urbanistic de Detaliu ar urma să fie analizat de către Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Brașov în ședința de mâine, după ce inițial a trecut și prin filtrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.
Vechea casă, acum o ruină, a aparținut industriașului Martin Copony fiind de fapt stația de poștalioane a Brașovului din trecut. Lângă clădire erau grajdurile unde ţineau caii, iar jos în spatele fostului Bastion al Curelarilor pe locul unde astăzi se află Liceul Aprily Lajos ţineau poştalioanele (căruţe, trăsuri etc). În anii 2000, casa a fost retrocedată unei femei stabilită în Germania. În anul 2010, familiile care locuiau acolo au primit ordin ca în două săptămâni să evacueze casa, iar apoi proprietara a decis să vândă casa cetățenilor olandezi.
4 comentarii
Nu le e rusine…sa puna mana sa renoveze…
Sper ca nu vor face o hidosenie din beton cu termopane si cateva etaje, asa ca sa ne umple de nervi. Alo, dle. Scripcaru, se aude acolo la Primarie ??
Renovată, nu demolată. Clădirile istorice reprezintă patrimoniul nostru național, nu o să acceptăm să vină niște străini rău intenționați care să dărâme și să distrugă ce au făcut alții. Cum ar fi ca noi, românii să cumpărăm în Olanda proprietăți istorice, să le demolăm ca să construim aiureli ?
Gunoaiele de la Route 66.
Exploatatori olandezi care inca se cred în colonii.
Soft nu știu să facă, încearcă și ei în imobiliare cât mai țin banii.