După ce a lucrat opt ani în Anglia și a schimbat mai multe locuri de muncă în România, Andrei Ștefan, un brașovean în vârstă de 38 de ani, s-a stabilit la Sibiu, unde și-a deschis de mai bine de un an propria afacere. Este vorba despre un atelier mobil în care repară furtunuri hidraulice și cilindri hidraulici.
Andrei este din Brașov, iar la vârsta de 19 ani a plecat în Anglia unde a lucrat în agricultură, ca tractorist. La 27 de ani s-a întors în România și a ales să se mute la Sibiu alături de prietena sa de atunci, actuala soție.
„M-am întors în țară, prietena mea era la facultate la medicină și am venit la Sibiu și m-am apucat de treabă. Prima dată am fost agent de vânzări, vindeam apă plată pentru dozatoare. Am lucrat un an de zile acolo, iar apoi am dat de niște băieți care vindeau piese auto. M-au întrebat dacă vreau să vin la ei, m-am dus. Apoi, de la piese auto am întâlnit pe cineva care se ocupa de domeniul hidraulic. M-am dus și am lucrat la el un an si jumătate, apoi m-am întors înapoi la piese încă trei ani jumătate”, a povestit Andrei pentru Turnul Sfatului.
În timpul pe care l-a petrecut lucrând în domeniul hidraulic, Andrei l-a cunoscut pe cel de la care a învățat meseria pe care o practică astăzi.
„El vindea garnituri, aveam tot timpul contact cu el, și așa am început eu să învăț meserie. Am plecat apoi de la el și mi-am făcut afacerea mea. M-am apucat de făcut cilindrii hidraulici. Ce sunt acei cilindrii hidraulici? Brațele de la utilaje se ridică și coboară prin ceva, este vorba de acei cilindri hidraulici, sunt compuși din două părți: oala propriu zisă și tija în care intră și culisează. Îi întâlnim la utilaje de construcții, buldoexcavatoare, excavatoare, buldozere, macarale”, a explicat acesta pentru Turnul Sfatului.
„În primă fază mi-am vândut mașina, apoi mi-am vândut ATV-ul”
Primii bani pe care i-a investit în afacere au fost cheltuiți pentru mașină și pentru sculele de care avea nevoie ca să creeze atelierul mobil. Pentru ca investiția să fie posibilă, Andrei și-a vândut mașina și ATV-ul.
„Mi-am vândut tot ce am avut. Mi-am luat o dubă mică și câteva scule și am plecat prin Sibiu ca să fac treabă. Am început să împart flyere cunoscuților, dar și contactelor pe care le mai aveam în acest domeniu. Investiția inițială a fost în jur de 3.500 de euro. În primă fază mi-am vândut mașina, apoi mi-am vândut ATV-ul, ca să pot începe afacerea”, a mai povestit Andrei.
După cilindrii hidraulici, în urma cerințelor, Andrei a început să facă și furtunuri hidraulice.
„Când mă duceam pe teren și făceam cilindrii mă întrebau dacă nu fac și furtunuri hidraulice. Comandam furtun metru cu metru, a fost destul de greu la început”, a mai completat acesta.