Guvernula aprobat, în ședința de azi, indicatorii tehnico-economici pentru construirea noului Stadion al Tineretului din Brașov. Acesta ar urma să fie construit pe amplasamentul actualei arene care urmează să- fie demolată. Practic, din acest moment, atât Compania Națională de Investiții,m cât și Primăria Brașov vor începe să organizeze licitațiile necesare în vederea edificării noii arene a Brașovului.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, valoarea stadionului va fi de 164,434 milioane de lei (aproape 53 de milioane de euro), din care Guvernul va susține suma de 156,324 milioane de lei, iar Primăria Brașov, din bugetul local, 8,110 milioane de lei. Perioada în care va fi construit stadionul este de 19 luni.
În vederea realizării noului stadion se va proceda la demolarea clădirilor existente si construirea noului stadion în jurul suprafetei de joc existente. Suprafața de joc existentă se va păstra, iar pentru o vizibilitate mult mai crescută față de situația actuală cladirile noi propuse vor fi realizate mult mai aproape de terenul de fotbal. Cladirile noi propuse vor avea un regim de înalțime Parter + 2 Etaje retrase, cu o capacitate de 9716 de locuri (spectatori, VIP, media, locuri pentru persoane cu
dizabilități).
„Zona actuala dintre terenul de fotbal și peluze va disparea. Stadionul propus este împărțit în 4 corpuri: Tribuna 1, Tribuna 2, Peluza 1 și Peluza 2. Tribuna 1 are regim de înălțime Parter + 2 Etaje retrase, Tribuna 2 are regim de înălțime Parter, Peluzele 1 și 2 au regim de înălțime Parter.
Structura noului stadion va fi din cadre de beton armat, cu închideri din zidărie si compartimentări din gips carton sau zidărie. Fațadele se vor termoizola cu vată minerală bazaltică cu grosime de 15 cm, cu finisaje de tencuieli decorative. Fațadele vor dispune de un sistem de fațada ventilată tip fațada dublă, formată din panouri din bond montate pe structura metalică. Tâmplăria propusă este din aluminiu cu geam tripan termoizolant.
Încălzirea se realizeaza prin tavan suspendat, cu finisaje ce asigura o conductivitate termică ridicată, iar ventilarea spațiilor va fi asigurată de un sistem centralizat tip VRV montat ascuns in plafoanele suspendate.
Stadionul va dispune de un teren de fotbal cu o dimensiune de 105mx68m, spații pentru jucători și oficiali, vestiare, unitatea de prim ajutor şi tratament pentru jucători şi oficiali, puncte de prim ajutor pentru spectatori, postul de control antidoping, grupuri sanitare, sală pentru conferinţe de presă, zone de parcare (151 locui parcare auto și 2 locuir de parcare pentru autocare), instalație de iluminat nocturnă. Stadionul va fi dotat cu sistem fotovoltaic ON-GRID”, se mai arată în documentul citat.
La nivelul municipiului Brașov, infrastructura pentru practicarea sportului de masă (inclusiv fotbal) este deficitară, mai ales având în vedere că în Zona Metropolitană Brașov, sunt înregistrate un număr de 313 asociații și cluburi (în creștere cu 26% față de 2015). Din acestea, un număr de 230 de cluburi și asociații sportive activează în municipiul Brașov (inclusiv de fotbal).
Actualul stadion, cu o capacitate de 8.800 de locuri, este cel mai mare stadion al municipiului Brașov și este format din suprafața de joc și 5 corpuri de clădiri realizate in jurul anilor 1937.
Potrivit expertizelor tehnice realizate de municipalitate toate clădirile suferă de deficiențe majore ale structurii de rezistență și de degradari vizibile, impunându-se demolarea integrală a acestora și realizarea unor construcții noi, la standardele și normativele în vigoare.
Stadionul propus reprezintă o reală necesitate pentru aceste cluburi sportive și, în special, pentru cele de fotbal. Printre cluburile de fotbal ce pot beneficia de acest proiect se numără CSM Corona Brașov, SR Municipal, ACS Kids Tâmpa, ACS Colțea 1920 Brașov, ACS Steagul Roșu Brașov, Asociația Județeană de Fotbal Brașov și clubul sportiv școlar CSS Brașovia, precum și cluburi sportive cu profil de fotbal înscrise în competițiile naționale ale României (campionate naționale, Cupă, Supercupă), și loturile naționale de fotbal ale Romaniei, la diferite categorii de
vârsta, care desfășoară meciuri sau antrenamente.