Valoarea pensiilor militare de stat se va actualiza la fiecare majorare a soldelor sau salariilor militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, după cum stabilește un proiect de lege ce a primit aprobarea Parlamentului.
Proiectul legislativ aprobat de Parlament vizează completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Documentul stabilește actualizarea pensiilor militare la fiecare majorare de solde sau salarii militare.
“Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/ salariul gradului profesional şi/sau solda de funcție/ salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor și funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 și art. 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/ profesional avut la data trecerii în rezervă/ încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcţie/ salariilor de funcție şi a drepturilor bănești, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii şi valorificate în ultima decizie de pensie”, după cum va stabili legea după oficializarea proiectului.
Dacă în urma actualizării rezultă o valoare mai mică a pensiei, pensionarii militari vor primi în continuare valoarea aflată în plată.
Totodată, proiectul stabilește că nu vor beneficia de actualizarea pensiilor pensionarii militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora și nici cei care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii.
Prima actualizare a pensiilor militare e programată să aibă loc în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a proiectului de față, fiind luate în calcul majorările soldei de grad/ salariului gradului profesional și/ sau soldei de funcţie/ salariului de funcție care au avut loc în perioada 2015-2024.
Legea mai prevede și că fondurile necesare pentru plata, în anul 2024, a pensiilor militare recalculate urmează să fie suportate din bugetele instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.