Alegerea vaselor pentru gătit nu influențează doar experiența culinară, ci poate avea un impact semnificativ asupra sănătății copiilor și adulților. Diferite materiale, precum teflonul, cuprul, ceramica și sticla borosilicată (yena), au proprietăți unice și reacționează diferit atunci când sunt folosite la temperaturi ridicate sau în contact cu anumite alimente.
La temperaturi foarte ridicate, teflonul este periculos
Teflonul, cunoscut și ca politetrafluoroetilenă, este cunoscut pentru proprietățile sale antiaderente, ceea ce îl face ideal pentru preparatele care necesită puțin ulei sau grăsime. Totuși, teflonul devine periculos la temperaturi de peste 260°C, moment în care începe să se degradeze și să elibereze vapori toxici. De asemenea, teflonul ridică preocupări recente în privința sănătății, mai ales prin particulele de micro și nanoplastic eliberate atunci când vasele pentru gătit sunt zgâriate sau supraîncălzite.
„Un studiu, publicat pe site-ul Science of The Environment, a estimat că un vas de teflon deteriorat poate elibera chiar și milioane de microplastice per utilizare, expunându-ne la substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, cunoscute drept «chimicale veșnice» din cauza persistenței lor în mediu. Aceste substanțe sunt asociate cu probleme imunologice, dezechilibre hormonale și potențial carcinogenic”, avertizează doctorul în fizică Alex Hada.
Pentru a reduce riscurile, se recomandă folosirea vaselor de teflon la temperaturi moderate și evitarea zgârierii stratului antiaderent. Pentru a evita riscurile, experții recomandă înlocuirea vaselor de teflon zgâriate și utilizarea unor alternative precum ceramica sau oțelul inoxidabil.
Cuprul poate elibera ioni care devin toxici
Vasele pentru gătit din cupru oferă o conductivitate termică excelentă, ceea ce ajută la distribuția uniformă a căldurii, fiind preferate de mulți bucătari profesioniști. Totuși, în contact direct cu alimente acide, cum ar fi roșiile sau vinul, cuprul poate elibera ioni care, în cantități mari, devin toxici pentru ficat și rinichi. Agenția Americană pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor (ATSDR) atenționează că ingestia excesivă de cupru poate avea efecte toxice, de aceea se recomandă utilizarea vaselor din cupru căptușite (cu oțel inoxidabil), pentru a limita contactul direct între alimente și cupru.
Când este de calitate, ceramica este sigură pentru sănătate
Ceramica este un material ideal pentru gătit, deoarece este stabilă la temperaturi mari și nu reacționează cu alimentele. Însă, este important să alegem produse ceramice de calitate, deoarece vasele de calitate inferioară pot conține metale grele, precum plumbul sau cadmiul, care se pot elibera în mâncare la temperaturi ridicate.
Citiți mai multe detalii, pe totuldespremame.ro.
Un comentariu
Se gateste in vase acoperite cu teflon si in vase din cupru de zeci de ani!