Astăzi au loc alegerile prezidențiale din Statele Unite; americanii vor alege între Donald Trump (fostul președinte și actualul candidat al Partidului Republican) și Kamala Harris (actualul vicepreședinte și candidatul Partidului Democrat). Dincolo de stereotipiile electorale care îl prezintă pe Trump ca un personaj incontrolabil și pe Harris ca pe o socialistă exagerată (chiar comunistă), aceste alegeri sunt totuși importante și pentru România și pentru mediul de afaceri autohton, scrie publicația termene.ro.
Rezultatul alegerilor poate influența afacerile corporațiilor americane în România
Republicanul Trump promite să revină la un izolaționism cel puțin în domeniul afacerilor, în care companiile americane vor avea facilități să lucreze în SUA. Totodată, taxele vamale pentru exporturile spre America vor crește, inclusiv pentru Uniunea Europeană. Democrata Harris are un program economic mai moderat în ceea ce privește taxele vamale, dar promite că va păstra și mări numărul locurilor de muncă din Statele Unite.
Diferența care poate fi importantă pentru România este politica fiscală dedicată marilor corporații care sunt prezente și în țara noastră.
Trump dorește să sprijine marile corporații, chiar prin eliminarea sau micșorarea impozitului pe corporație, care este acum 21%. Condiția este ca aceste mari companii să aibă mare parte din afaceri în Statele Unite și să creeze locuri de muncă în propria țară. Astfel spus, la nivel teoretic, corporațiile vor fi tentate să desfășoare tot mai multe activități în propria țară și să limiteze afacerile subsidiarelor, precum cele din România, conform analizei termene.ro.
Printre cele mai importante companii americane cu investiții directe în România, conform Ambasadei Statelor Unite la București, se numără: ADM, Aecom, Alcoa, Amgen, Bunge, Cargill, Citibank, Coca-Cola, Colgate Palmolive, BorgWarner, Eli Lilly, Flextronics, Ford, General Electric, GE Money, Greenbrier, Hewlett Packard, Hilton, Honeywell, IBM, Johnson Controls, JW Marriott, Kraft, McDonald’s, MetLife, Microsoft, New Century Holding, Oracle, PepsiCo, Philip Morris, Procter & Gamble, Qualcomm, Raytheon, Smithfield Foods, Timken etc.
De partea cealaltă, Harris consideră că marile corporații împiedică dezvoltarea antreprenoriatului mic și mediu american. Dezvoltarea unei afaceri în SUA ar fi acum dependentă prea des de relația cu o mare corporație. Din acest motiv, Harris a promis că va crește impozitarea corporatistă la 28%, bani cu care va sprijini antreprenoriatul mic și mediu, dar și familiile care vor să-și deschidă o afacere. Prin urmare, corporațiile americane ar putea fi și mai interesate de extinderea afacerilor în alte țări decât SUA pentru a evita creșterea taxelor.
Analiza afacerilor americane din România
2.412 de firme cu acționariat din Statele Unite au afaceri în România; este vorba de societăți ai căror asociați sunt firme sau cetățeni americani care dețin cel puțin 1% din acțiuni. De altfel, acționarii americani dețin pachetul majoritar în 1.647 din cele 2.412 de firme românești. 1.320 de societăți sunt deținute 100% de firme și cetățeni americani.
Numărul de angajați care lucrează în aceste companii este de 29.509, în scădere de la 32.059 în anul 2022. Cei mai mulți, peste 14.000, lucrează în București. Pe locul doi se află județul Iași, unde lucrează peste 4.000 de persoane. Peste 3.000 dintre aceștia sunt angajați la Amazon România, care și-a stabilit subsidiara în Iași.
Cifra de afaceri a firmelor cu acționariat american a fost de 19,01 miliarde de lei în 2023. Veniturile sunt într-o ușoară scădere față de 2022, când cifra de afaceri a fost de 19,18 miliarde de lei.
Profitul net al firmelor în 2023 a fost puțin sub un miliard de lei, de 975 de milioane de lei, în scădere față de 2022, când s-a trecut puțin peste pragul de un miliard.
Din punct de vedere al activităților, cele mai multe societăți americane (237 la număr) se ocupă de „activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)”, Cod CAEN 6201. Urmează cele 199 de companii care fac „activități de consultanță pentru afaceri și management”.
În ceea ce privește importurile mai importante din SUA, acestea includ: vehicule (altele decât cele pentru calea ferată sau tramvaie); aeronave și părți ale acestora; mașini și echipamente electrice; mașini și echipamente mecanice; produse optice, fotografice sau cinematografice.
Exporturile importante ale României în SUA sunt: mașini și echipamente electrice; mașini și echipamente mecanice; lemn și articole din lemn; vehicule (altele decât cele pentru calea ferată sau tramvaie).
Harta firmelor americane din România
Bucureștiul și Ilfovul adună aproape 60% din societățile care au un astfel de acționariat. Un singur județ nu are nicio firmă cu acționar din Statele Unite, este vorba de Tulcea. În județul Brașov șunt 106 firme cu acționariat american. În top 20 cele mai importante firme cu capital american care funcționează în România, pe locul 7 se află o fabrică din orașul Victoria din județul Brașov.
7. Purolite SRL din Victoria, județul Brașov
Cifra de afaceri: 449,81 milioane lei
Profit net: 41,46 milioane lei
Număr de angajați: 310
Obiect de activitate: Fabricarea materialelor plastice în forme primare
Acționarul unic este Ecolab Inc. din SUA.