Think in the future (Gândește în viitor) este expresia care redă cel mai bine orientarea și spiritul Festivalului Braşov Science, Education & Technology (SETbv), deschiderea către oameni și aducerea ideilor și a aspirațiilor lor pe o scenă publică în care dialogurile se desfășoară sub semnul raționalității și toleranței, spun organizatorii acestui festival unic. Ediția de anul acesta a SETbv este a treia și este organizată de Asociația District Hub și Centrul Cultural Apollonia, iar în următoarele zile festivalul va trece într-o nouă etapă.
Dialogurile SETbv
Antropologul Alexandru Dincovici propune, în 8 noiembrie, de la ora 17:30, la Banca de Cultură Apollonia, un parcurs captivant, care pornește de la filosofia limbajului și în care urmărește capacitatea științei de a crea realități, de la categoriile din psihologie/ psihiatrie/ medicină la efectele ceva mai complexe ale modelelor economice asupra lumii. Provocarea, la final, este despre politică, în sens larg.
În 9 noiembrie, de la ora 17:30, la Banca de Cultură Apollonia, Claudiu Tănăselia abordează aselenizarea: dialogul va fi despre ceea ce putem spune clar despre proces, făcând referire la actualul scenariu pentru misiunile selenare (SUA+parteneri, China+parteneri), la programele Artemis și Apollo, respectiv la ceea ce este fake-news despre misiunile spațiale actuale.
Workshopuri, cursuri, seminare
Jurnalistele Iulia Stănoiu și Marionela Toma de la context.ro propun, în cadrul unui workshop, în 6 noiembrie, de la ora 15:30, la Banca de Cultură Apollonia, o incursiune în universul complex al dezinformărilor din social media prin evidențierea tehnicilor utilizate pentru răspândirea accelerată a conținuturilor manipulatorii.
Vineri, 8 noiembrie, de la ora 15:00, la Banca de Cultură Apollonia, continuă Seminarul de Filosofie, un proiect educațional dedicat elevilor și studenților. Tema selectată pentru această întâlnire este conceptul de suflet, cu referire explicită la fragmente din operele lui Augustin și Lucretius.
Ultima sesiune din 2024 a workshopului de Cultură politică este programată în 9 noiembrie, de la ora 14:00, la Banca de Cultură Apollonia. Organizatorii workshopului au ca țintă publicul larg și urmăresc să ofere participanților o cale de înțelegere a mecanismelor sociale și politice din România.
În 11 noiembrie, de la ora 16:00, la Banca de Cultură Apollonia, Mihai Comșit, profesor la Universitatea Transilvania din Brașov, susține un workshop despre mobilitate, urmărind două direcții principale: schimbările economice necesare aplicării mobilității și transformările care pot să apară în pregătirea oamenilor pentru o lume a viitorului.
Cursul Culture Shift: De la Triburi la TikTok, susținut de Antonia și Rareș Jeflea, este programat în 12 noiembrie, de la ora 18:00, în format online, tema aleasă fiind una cu impact major în societatea contemporană: evoluția familiei într-o lume în care reașezăm înțelegerea rolurilor masculine și feminine.
Linkurile de înscriere la workshopuri, cursuri și seminare sunt accesibile aici, pe http://setbv2024.districthub.ro, secțiunea Program sau Workshopuri.
Accesul la evenimentele din cadrul SETbv este liber, în limita locurilor disponibile!
Detalii despre evenimente şi programul complet sunt disponibile pe http://setbv2024.districthub.ro, respectiv pe reţelele de socializare ale Asociaţiei District Hub şi ale Centrului Cultural Apollonia!
Despre Asociația District Hub
Asociația District Hub activează în domeniile educațional, social și civic și colaborează cu actorii sociali relevanți pentru fiecare dintre cele trei dimensiuni ale activității asociației.
În domeniul educațional, District Hub dezvoltă programe și proiecte pentru a contribui activ la promovarea și dezvoltarea unui sistem educațional modern, adaptat nevoilor actuale ale societății românești.
Printre programele permanente ale Asociației District Hub se numără Seminarul de Filosofie și WebinarulDH. De asemenea, Asociația District Hub a organizat o serie de evenimente relevante pe plan local, precum Noaptea Cercetătorilor Europeni Brașov 2020 sau Educația: Soluții europene la provocări locale, singurul eveniment local organizat sub egida Conferinței privind viitorul Europei. De asemenea, la nivel local, Asociația District Hub derulează studiul Barometrul Educațional pentru județul Brașov, prima ediție a acestuia fiind lansată în luna martie a anului 2021. Din 2021, la inițiativa unor elevi din Brașov, Asociația District Hub organizează MentoratDH, un program de consiliere și orientare în carieră adresat elevilor de liceu. În 2024, pornind de la nevoia de informare a tinerilor în contextul alegerilor naționale și europene, Asociația District Hub a inițiat un program nou, Workshopurile DH, în care tema abordată este Cultura politică și manipularea în spațiul public.