Comisiile Parlamentului European încep, luni, audierea comisarilor propuşi să facă parte din noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, care a primit un al doilea mandat în fruntea executivului UE în urma alegerilor europarlamentare desfăşurate în iunie. În următoarele opt zile, cei 26 de candidaţi – câte unul din fiecare ţară membră, cu excepţia Germaniei – se vor confrunta cu deputaţii europeni, relatează POLITICO.
„Aceste audieri maraton de trei ore nu vor fi doar o şansă pentru viitorii comisari de a-şi etala cunoştinţele, ci şi un moment rar în care Parlamentul are un cuvânt clar de spus cu privire la afacerile puternicei Comisii Europene. Este, aşadar, puţin probabil ca legislatorii să rateze ocazia de a vărsa sânge, la modul figurat”, menţionează POLITICO.
„De când preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anunţat, în septembrie, echipa de 26 de potenţiali comisari (câte unul din fiecare ţară a Uniunii Europene, cu excepţia şefei Comisiei, care reprezintă Germania), candidaţii s-au pregătit pentru momentul lor de a intra în scenă. Împreună cu echipele lor, s-au pregătit pentru a-şi apăra acreditările în faţa membrilor Parlamentului European. Acum a venit momentul. În următoarele opt zile, cei 26 de nominalizaţi se vor confrunta cu europarlamentarii”, scrie POLITICO.
Primele audieri încep luni la ora locală 14:30 (15.30, ora României), iar ultimele se vor încheia marţi, 12 noiembrie, până la ora locală 21:30 (22:30, ora României).
Comisiile parlamentare îi vor chestiona pe fiecare dintre comisari timp de trei ore. Unele comisii au fost desemnate drept „comisie responsabilă”, cu puterea de a aproba sau respinge candidatul. Altele sunt doar „comisie invitată”, care emite un aviz fără caracter obligatoriu.
În prima săptămână, cei 20 de comisari vor fi supuşi examinării, urmaţi de cei şase vicepreşedinţi executivi marţi, 12 noiembrie.
Reprezentanta României, Roxana Mînzatu, care este propusă şi ca vicepreşedinte, este programată aşadar la audieri marţi, 12 noiembrie, între orele 14.30-17.30 (15.30 – 18.30, ora României), în faţa comisiei pentru muncă şi cultură, potrivit programului. Portofoliul Roxanei Mînzatu se ocupă de competenţe şi educaţie, locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie.
Audierile în persoană sunt etapa finală a lungului proces de verificare din partea Parlamentului. Procesul a început luna trecută, când comisia pentru afaceri juridice a analizat declaraţiile financiare ale candidaţilor în căutarea unor eventuale conflicte de interese. Potrivit POLITICO, toţi cei 26 de candidaţi au primit undă verde, în ciuda unor îngrijorări exprimate de grupuri politice cu privire la faptul că unii şi-au lăsat formularele privind conflictele de interese aproape goale. Unii europarlamentari au susţinut că procesul de examinare ar trebui reformat. Candidaţii au trimis, de asemenea, răspunsuri scrise la întrebările preliminare ale Parlamentului, pe care deputaţii le-au folosit pentru a se pregăti pentru audierile în persoană.