Microundele acționează prin agitarea moleculelor de apă din alimente, în felul acesta generând căldură și, implicit, încălzirea alimentelor de la interior la exterior.
Însă, nu toate materialele sau alimentele reacționează la fel sub acțiunea acestui tip de energie. Obiectele neadecvate în cuptorul cu microunde pot duce la scurtcircuite, incendii, explozii sau eliberarea de substanțe toxice
Unele alimentele și obiecte nu sunt destinate încălzirii rapide la cuptorul cu microunde. Riscurile sunt mari, mai ales de incendiu.
Mai exact, este vorba de cazurile în care alimente sau obiecte nepotrivite ajung să fie încălzite în cuptorul cu microunde. Utilizarea incorectă a cuptorului cu microunde poate duce la accidente și la deteriorarea alimentelor, a recipientelor sau chiar a aparatului în sine.
Iată ce riscuri poți întâmpina:
- Risc de incendiu: Materialele inflamabile sau cele care se supraîncălzesc, precum metalele sau anumite ambalaje, pot lua foc.
- Eliberare de toxine: Unele materiale plastice nesigure pot elibera substanțe periculoase în alimente, mai ales când sunt încălzite la temperaturi înalte.
- Explozie: Alimentele sau lichidele sigilate ori sub presiune pot exploda în cuptor. Riscul de accidente casnice devine mare, iar murdăria generată greu de curățat.
Ce alimente să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde
Riscurile sunt mari dacă încălzești alimente nepotrivite cu acest tip de cuptor. În continuare, o listă de alimente pe care să nu le pui niciodată în cuptorul cu microunde:
Ouă întregi
Dacă pui un ou întreg în cuptorul cu microunde, acesta poate exploda din cauza presiunii care se acumulează sub coajă. Este mai sigur să îl fierbi sau să îl gătești prin alte metode.
Ardei iute
În timpul încălzirii, ardeii eliberează capsaicină, compusul care le conferă iuțeala. Când deschizi cuptorul, această substanță volatilă se poate elibera în aer și poate provoca iritații puternice la nivelul ochilor și căilor respiratorii.
Carne crudă
Deși pare o metodă simplă de preparare, carnea crudă nu se va găti uniform sub acțiunea cuptorului cu microunde. Gătirea neuniformă poate lăsa bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella sau E. coli, în părți neîncălzite corespunzător ale cărnii.
Citiți mai multe detalii, pe lovedeco.ro.