Românii pleacă din țară, din cauza salariilor mici. „Ne pleacă forța de muncă tânără și pregătită, tineri în care Statul român a investit. Oamenii pleacă din țară pentru că salariile sunt foarte mici”, a afirmat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), în cadrul unei dezbateri a Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.
„Vreau să atrag atenția asupra noii modificări pe care o propune statul pentru salariul minim de la 3.700 lei la 4.050 lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Practic, e o creștere de 350 lei, dar angajatul primește numai 150-160 lei în buzunar, pentru că taxarea muncii în România este foarte mare. Aceasta este cauza pentru care angajatul român este dezamagit și pleacă din țară.”, notează hotnews.ro.
Feliciu Paraschiv a menționat câteva diferențe între bugetari și angajații din mediul privat: „Vreau să subliniez că noi, cei din privat, nu avem forță de muncă, pentru că nu am auzit ca statul să aibă această lipsă a forței de muncă. Dacă analizăm mai atent, observăm o discrepanță foarte mare între angajații de la stat și cei de la privat. În primul rând, salariile nu seamănă deloc, diferența este foarte mare. Apoi, numărul zilelor libere nu este același, statul are un sistem și creează aceste „punți”, care împreună cu weekendul dau câte o minivacanță. Este normal ca toată lumea să vrea să lucreze la stat. Discrepanțele astea creează aceste nemulțumiri în rândul angajaților care hotărăsc să plece din țară.”
„A început să conteze foarte mult și timpul liber pentru angajați, nu doar salariul”
„Am venit cu o propunere, cel puțin pentru retail, ca sâmbăta și duminica după ora 14.00 să se închidă magazinele. Nu am reușit să obținem acest lucru, dar vom milita în continuare, pentru că în toată Europa deja este programul acesta. Țări precum Germania, Austria, Franța, Spania etc., închid sâmbătă la ora 13.00 și mai deschid luni dimineață. […] A început să conteze foarte mult și timpul liber pentru angajați, nu doar salariul. Oamenii vor să stea mai mult timp cu familia”, a explicat vicepreşedintele ANCMMR.
Feliciu Paraschiv a completat că „Creșterea salariului minim este o provocare pentru noi atât din punct de vedere financiar, pentru că este un efort pe care-l vom suporta, cât și punct de vedere al muncii. Noi avem 500 de angajați, trebuie făcute 500 de acte adiționale, și nu e prima creștere din anul acest, a mai fost una în ianuarie și una în iunie. Cred că statul ar trebui să stabilească un salariu minim pe economie de 5.000 lei, iar 2 ani să rămână așa, pentru că nouă ne place stabilitatea. Intervențiile astea legislative bulversează activitatea, sunt mii și mii de dosare făcute. Nu cred că demersurile noastre vor reuși să schimbe ceva, personal simt că luptăm cum morile de vânt, nu ne ascultă nimeni. Îmi pare rău că închei în această notă pesimistă”, a concluzionat Feliciu Paraschiv.
3 comentarii
Ei las că oamenii nu vor mai găsi nici peste hotare de munca că o să fie numai roboti care vor munci. Că aia nu au nevoie de salariu, nu au nevoie de bonuri de masa, etc
Ei las că oamenii nu vor mai găsi nici peste hotare de munca că o să fie numai roboti care vor munci. Că aia nu au nevoie de salariu, nu au nevoie de bonuri de masa, etc. Au nevoie doar de acces la electricitate și Wi fi
Calculat și conform cheltuielilor ,salariul minim net trebuie să fie 4000 net de persoană pt a avea un trai decent ,iar salariul ar fi negociabil la fiecare 4 ani de zile ,precum este mandatul unui președinte .