
În luna aprilie, Primăria Brașov a lansat o licitație publică închiderea definitivă a vechii rampe de gunoi din Triaj și transformarea acesteia în spațiu verde și de agrement. La licitația cu o valoare estimată de 38.061.002,55 lei cu TVA au fost depuse 4 oferte, iar oferta declarată câștigătoare a fost a companiei Inoveco din Voluntari, Ilfov. Potrivit portalului de licitații publice, valoarea contractului ce va fi semnat cu acest constructor este de 28.947.623,62 lei fără TVA, respectiv 34.447.672,10 lei cu TVA.
Potrivit datelor din raportul de evaluare a impactului asupra mediului, groapa de gunoi din această locație a început să funcționeze în anul 1940, iar depozitarea deșeurilor a fost sistată în 1993, iar apoi, până în 1997 s-au mai depus doar sporadic deșeuri. În prezent, corpul principal al depozitului ocupă 86.300 mp, dar suprafața totală de teren depășește 107.000 mp și volumul total de deșeuri a fost calculat 1.409.374 mc.
O sarcină asumată abia anul trecut
Proiectul a bătut pasul pe loc, ca urmare a disensiunilor dintre Primărie și operatorul actualului depozit, Fin – Eco. Din 2000 până în 2023, Primăria Braşov a considerat că este obligaţia operatorului privat al noului depozit ecologic să facă acest lucru şi nu s-a preocupat de închiderea depozitului de deşeuri, însă firma privată a considerat că și-a îndeplinit toate obligațiile. Astfel, anul trecut, Primăria şi-a asumat sarcina de închidere urmând să recupereze ulterior cheltuielile în instanţă într-un proces intentat companiei private. De altfel, edilii au acționat în instanță compania Fin-Eco în vederea recuperării banii. În primă instanță, judecătorii Tribunalului Brașov nu au fost de acord cu decizia municipalității și a respins ca neîntemeiată pretenția ca operatorul privat să suporte cheltuielile.
Și procedurile birocratice pentru conturarea proiectului au fost tot anevoioase. Vara trecută, a fost realizat un studiu de impact asupra mediului a lucrărilor de închidere, iar în octombrie, a mai urmat o dezbatere publică, iar abia la începutul anului a ajuns în atenția Agenției pentru Protecția Mediului în vederea avizului de specialitate, care stă la baza emiterii autorizației de construire.
Compania Inoveco, care va executa lucrările de închidere a vechiului depozit de deşeuri, a fost înfiinţată în anul 1993. Structura organizaţională a companiei include patru departamente principale: construcţii (proiecte de infrastructură, civile şi industriale), materiale pentru construcţii (geosintetice, materiale speciale pentru construcţii şi aditivi), producţie industrială (confecţii metalice şi debitare laser), tehnologii şi echipamente pentru agricultură şi mediu, se arată pe site-ul de prezentare al companiei.
Inoveco s-a ocupat, printre altele, de realizarea mai multor lucrări de irigaţii şi de canalizare, închiderea unor depozite de deşeuri, ridicarea unor blocuri de locuinţe.