
Primăria Brașov a accesat în ultimii ani mai multe finanțări nerambursabile pentru amenajarea unor ecoinsule pentru colectarea deșeurilor menajere. Cea mai importantă achiziție la acest capitol este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cu peste 30 de milioane de lei, și include achiziția a 275 de ecoinsule de diferite tipuri.
Pentru a pregăti terenul în vederea instalării noilor sisteme, edilii trebuie să se ocupe de dezafectarea „țarcurilor”, iar în acest sens vor să semneze un contract cu o firmă de specialitate. Costul lucrărilor este estimat la suma de 158.173,8 lei fără TVA, respectiv 188.226,82 lei cu TVA. Lucrările, ce includ demontarea și transportul într-un depozit elementelor din fier ale vechilor împrejmuiri ar urma să se deruleze până la final de an. Firmele care se vor înscrie la licitație vor trebui să depună și o garanție de participare de 1.581 de lei.
În cadrul programului „Achiziția de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor în municipiul Brasov”, Primăria Brașov ar urma să instaleze în mai multe zone ale orașului 3 tipuri de ecoinsule: două supraterane – un tip cu containere de 1,1 m.c. și un altul cu containere mai mari, de la 2 la 5 m.c. – și un sistem subteran, de asemenea cu containere de mari dimensiuni, de la 2 la 5 m.c.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.