
Aplicația MAI pentru reclamarea șoferilor violenți în trafic este deja activă și permite depunerea sesizărilor.
„De la lansarea aplicației și până în acest moment au fost înregistrate aproximativ 30 de sesizări. Acum, toate aceste sesizări primite trebuie verificate, dacă sunt corecte și complete, și trebuie identificat șoferul care a condus autoturismul și a fost surprins în acele imagini. Abia după ce se analizează dacă șoferul are un comportament agresiv în trafic și, dacă este cazul, urmează să fie sancționat.
Până în acest moment nu ne-am confruntat cu situații speciale. Apelul nostru către toți conducătorii auto este să sesizeze dacă există astfel de situații în trafic (șoferi agresivi) pentru a fi cu toții în siguranță în trafic”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
Pentru ca sesizarea transmisă prin aplicația MAI să fie validă, persoana care trimite reclamația trebuie să respecte următoarele condiții esențiale precum: Să încarce înregistrarea audio sau video într-un format clar; Sesizarea să conțină, în mod obligatoriu, datele de identificare ale persoanei care încarcă reclamația, respectiv: nume, prenume, cod numeric personal sau, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresă de corespondență; Să completeze o declarație pe propria răspundere cu privire la corectitudinea informațiilor furnizate; Reclamația încărcată în aplicație să fie depusă în termen de 30 de zile de la filmarea incidentului.
După încărcarea unei sesizări, polițiștii analizează imaginile sau filmarea și verifică autenticitatea acestora.
Ce sancțiuni se vor aplica pentru comportamentul agresiv în trafic
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.