Tonul din conservă este larg contaminat cu mercur, un metal extrem de nociv pentru sănătate, acuză, într-un raport, organizațiile non-guvernamentale pentru protecția consumatorilor Bloom (Franța) și Foodwatch (grup european), solicitând comercianților și autorităților publice ”să ia măsuri de urgență”, inclusiv o scădere a limitelor autorizate, relatează AFP.
„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia) și le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, relevă ONG-ul în ancheta sa.
Asociația de apărare a mediului afirmă că peste o cutie din două depășește limita maximă de mercur stabilită în cazul altor specii de pește – de 0,3 mg/kg, conform News.ro.
„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcție de nivelul contaminării constate a tonului și nu în funcție de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, relevă Bloom.
Ele au fost stabilite la 1 mg/kg la „peștele proaspăt” și nu la produsul finit, în conservă.
„Acesta este motivul pentru care tonului, una dintre cele mai contaminate specii, i se atribuie o toleranță maximă la mercur de trei ori mai mare decât a speciilor mai puțin contaminate”.
Cele două ONG-uri subliniază că:
„niciun motiv sanitar nu justifică această diferență. Mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentrația de mercur a alimentului”.
Substanțe toxice pentru sistemul nervos
Mercurul, prezent în depuneri atmosferice provenind de la centrale cu cărbune, este clasat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare zece substanțe pentru sănătatea publică. În ocean, mercurul se amestecă cu bacterii și se transformă în – metilmercur, un derivat și mai toxic.
„Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemele nervoase (…). După expunere, pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale”, potrivit OMS.
ONG-urile denunță un „adevărat scandal de sănătate publică” și cer „măsuri de urgență”. Ele cer Comisiei Europene (CE) să se alinieze în privința nivelului maxim cel mai strict pe care l-a stabilit în cazul altor specii de pește, de 0,3 mg/kg.
„Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea și, fără să aștepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, rezumă directoarea Foodwatch.