Ordinul Arhitecților din România (OAR) face apel la primarul Brașovului, George Scripcaru, să analizeze atent recomandările din studiul făcut de Banca Mondială din 2019, cu privire la regenerarea Platformei Industriale Rulmentul. Reprezentanții OAR au susținut că înainte de a refuza semnarea pentru implementarea proiectului câștigător desemnat prin concursul de soluții trebuie să reanalizeze informațiile pe care le-a prezentat public, unele dintre acestea fiind eroante.
Astfel, OAR i-a transmis astăzi o scrisoare primarului George Scripcaru, prin care îi propune să aibă o întâlnire de lucru pe acest subiect, pentru a-i oferi toate informațiile de care are nevoie pentru a lua o decizie bazată pe informația corectă și conformă legislației privind achizițiile publice și i-a transmis un prim set de clarificări.
„Înțelegem că, din punct de vedere politic, poate fi o neîncredere între actualul și fostul primar, însă facem un apel public către domnul George Scripcaru să treacă dincolo de competiția politică și să se uite instituțional la ce a fost făcut în ultimii patru ani pentru a ajunge la etapa în care există un proiect pentru regenerarea Platformei Rulmentul, în conformitate cu recomandările din raportul Băncii Mondiale din 2019, la care domnia sa face referire. O regenerare urbană a unui sit industrial este un proiect care se întinde pe foarte mulți ani și de-a lungul mai multor mandate. Este important ca administrațiile să se raporteze la astfel de proiecte, potrivit cadrului legal, precum și recomandărilor și soluțiilor specialiștilor, pentru a asigura continuitatea. Oprirea proiectului în această fază va însemna întârzierea regenerării Platformei Rulmentul cu câțiva ani, în timp ce implementarea imediată a proiectului ar însemna că, aproximativ în termen de trei ani am putea avea primele rezultate. De asemenea, anularea fără temei legal a Concursului Internațional de Soluții va duce la decredibilizarea României pe piața internațională de profil, iar marile firme din străinătate și din România vor ezita să mai participe la concursuri pentru administrația publică de la noi”, a declarat Ștefan Bâlici, președintele OAR. Cu toate acestea, nici o firmă din afara României nu a participat la acest concurs, care s-a dorit a fi unul internațional.
De cealaltă parte, arhitecții au susținut că studiul realizat de Banca Mondială pe care îl invocă primarul George Scripcaru prevedea trei scenarii pentru regenerarea urbană a Platformei Rulmentul Brașov nu reprezintă un proiect în sine, care poate fi implementat ca atare, ci direcții posibile, din care una să fie selectată pentru a fi transpusă într-un proiect, de la proiectare de urbanism, la proiecte tehnice specifice. „Aceste direcții au fost incluse în documentația procedurii de concurs de soluții. Pentru contractarea serviciilor de proiectare care fac posibilă implementarea oricărei viziuni pentru Platforma Rulmentul, inclusiv cele propuse în studiul Băncii Mondiale, trebuia făcută o achiziție publică de către Primăria Municipiului Brașov. Pentru achiziția de servicii de proiectare complexă, cum este cazul unui contract care cumulează proiectare de urbanism, proiect de parc urban și reconversie clădire istorică, există conform legislației de achiziții în vigoare două proceduri posibile: licitația publică sau concursul de soluții. Licitația este o procedură care selectează un proiectant în funcție de cel mai mic preț ofertat, pe când concursul de soluții face o selecție calitativă, complet anonimă, folosind criterii profesionale, care selectează proiectantul în funcție de soluția propusă”, au mai precizat reprezentanții OAR.
Aceștia au adăugat faptul că procedura de concurs de soluții este folosită pe scară largă în investițiile publice internaționale, cu rezultate de o calitate exemplară dintre care amintim: Opera Garnier, Paris; Rijks Museum, Amsterdam; La Grande Arche de la Défense, Paris; Piața Skanderbeg, Albania; Biblioteca din Alexandria, Egipt; Centre Pompidou, Paris.
„Banca Mondială a încurajat întotdeauna folosirea procedurii de concurs de soluții pentru proiecte publice majore. De exemplu, documentația concursului pentru Piața Sfatului Brașov a fost finanțată de Banca Mondială”, au adăugat reprezentanții Ordinului Arhitecților.
Deși a existat un concurs de soluții pentru Piața Sfatului, fost administrație a Brașovului nu l-a implementat, după ce au apărut o serie de contre în spațiul public cu privire la regândirea amenajării acestei zone.
2 comentarii
Dl primar s a specializat in …arhitectura ! Pacat ca nu prea are clase…pentru acest exercitiu ..
Avem toata increderea in domnul primar Scripcaru, va demonstra si de data aceasta ca stie ce sa faca pentru Brasov, de aceea a fost ales din nou.