Copiii pot găsi pe internet informații și imagini cu și despre aproape orice, iar riscurile sunt nelimitate: de la cheltuieli nedorite, scam-uri financiare, viruși, până la hărțuire, abuzatori și conținut care îi poate marca. Dicuțiile părinte- copil, precum și aplicațiile de control parental îi pot ține pe cei mici departe de persoanele rău intenționate și de conținutul nepotrivit.
Copiii sunt online mai mult ca niciodată. 93% dintre copiii cu vârste între 12 și 17 ani sunt online, iar 75% din aceeași grupă de vârstă au telefoane mobile. 73% dintre adolescenți au profiluri pe rețele sociale, aproape jumătate dintre ei încărcând imagini cu ei înșiși, conform unei statistici realizate de missingkids. Pe măsură ce accesul copiilor la computere și dispozitive conectate la internet devine mai facil, cresc riscurile și provocările pentru părinți.
Pericolele de pe internet
Există o gamă largă de pericole care pot afecta copiii în mediul online.
Contactul cu persoane nedorite, inclusiv:
- Prădători — de exemplu, în mesajele de pe rețelele sociale sau în camerele de chat ale jocurilor.
- Cyberbully — copiii pot fi vizați de agresori online, inclusiv de cei din viața reală.
- Escroci phishing — aceștia păcălesc copilul să ofere informații despre el însuși sau despre părinți ori chiar să ofere informații privind carduri de credit.
Conținut inadecvat, cum ar fi:
- Conținut sexual explicit — în special imagini și videoclipuri pornografice.
- Conținut violent sau grafic — cum ar fi scene de violență sau atacuri.
- Conținut obscen sau nepotrivit pentru vârstă — cum ar fi limbajul vulgar sau consumul de droguri și alcool.
Probleme de securitate a computerului:
- Descărcări automate — prin simpla vizitare a unui site web, pot fi instalate automat programe nedorite pe computer.
- Infecții cu malware — pot oferi altor persoane acces la computerul copilului tău. Pot apărea în programele de partajare de fișiere peer-to-peer (P2P), linkuri web, atașamente și altele.
- Publicitate nedorită, pop-up-uri și programe adware — adesea instalate automat atunci când se descarcă programe freeware sau shareware. Acestea pot conține și spyware.
Ce poți face pentru a-ți proteja copiii online
Citiți mai multe detalii, pe totuldespremame.ro.