Cetatea Prejmer care adăposteşte Biserica Fortificată din localitate este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din Braşov. Este printre puţinele care nu au fost dărâmate de comunişti, ci din contră. Chiar Nicolae Ceauşescu a dat bani pentru restaurarea ei, potrivit Adevărul.
Cetatea a fost construită în 1211 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării, la origine saşi, construiesc în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti. Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri. Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori.
Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. Biserica Neagră din Braşov a mai primit două stele, iar tot aceeaşi distincţie o are şi capitala.
Atracţiile fortificaţiei
Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi multe alte atracţii unicat. Una dintre atracţii este stuparul de cămăruţe care este unic. Sunt practic 274 de încăperi mici, câte una pentru fiecare familie din sat. Numărul camerei era acelaşi cu al casei, de aceea toate sunt numerotate. Aici se adăposteau oamenii în cazul unei invazii. De asemenea Drumul Străjii pe lângă zidurile cetăţii este foarte bine păstrat, iar în cazul altor fortificaţii el nu mai există. Mai este şi Orga Morţii, practic o scândură cu cinci puşti pe o parte şi cinci pe alta, care se rotea şi devenea o adevărată mitralieră.
Cetatea Prejmer este printre puţinele obiective turistice care nu au fost distruse de comunişti. Între 1960 şi 1973, statul român, inclusiv Ceauşescu, cu mâna lui, a semnat o investiţie de 18 milioane de lei pentru restaurarea ei. Din 1992 cetatea aparţine Fundaţia Saşilor Transilvăneni.
Pe timp de vară, din aprilie până în octombrie cetatea poate fi vizitată de luni până sâmbătă între 9-00 şi 18.00, iar duminica între orele 11.00-18.00. În restul anului o puteţi vizita de luni până sâmbătă în intervalul 9.00-16.00, iar duminica de la 11.00 la 16.00.
Legendele cetăţii
Cetatea era un punct strategic important, cu bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Legenda spune că la una dintre invaziile barbare, un tătar a fost lovit în cap de „dintele” unei porţi de fier şi atât de tare îi era capul, încât a sfârşit prin a-l rupe. Aşa au ales oamenii să-şi explice existenţa unei porţi de fier „ştirbe” din interiorul cetăţii.
O altă legendă, cunoscută în majoritatea cetăţilor medievale din Ţara Bârsei, spune că, în cazul în care un cuplu se certa, era pedepsit să locuiască mai mult timp în „odaia împăcării”. Cei doi soţi erau obligaţi să supravieţuiască cu un singur tacâm şi un singur blid. Această „condamnare” ducea inevitabil la împăcarea soţilor.
2 comentarii
Ce omite redactorul articolului… singura data cand a căzut in mainele dusmanilor care venise ca prieteni, este vorba despre mihai viteazul, tiganul din targul de floci, care venise cu ai lui tigani ( rumânii), invitat ca prieten. Asta ne arata knca odată ce hram si ce caracter poartă rumânii!
Lol, nu va place când se întoarce roata.