Cuptorul cu microunde a fost mereu subiectul unor dezbateri aprinse, în privința potențialului său de a afecta negativ sănătatea. Principala temere a fost – și continuă să fie, în special printre părinți – cea legată de riscul că încălzirea alimentelor în acest aparat electrocasnic le face să devină cancerigene. În afară de asta, există și teama că microundele distrug toate microelementele utile din alimente, lăsându-le fără valoare nutrițională.
Înainte de a examina o posibilă legătură între cancer și cuptorul cu microunde, este important de înțeles ce sunt, de fapt, microundele. „Majoritatea oamenilor sunt precauți față de orice este etichetat ca «radiație» – cum ar fi razele X, care ar putea scăpa din instalațiile nucleare și ar putea provoca mutații genetice și deteriorarea țesuturilor noastre. Însă, cuptoarele cu microunde folosesc, de fapt, radiații non-ionizante. Cu alte cuvinte, radiații care nu au suficientă energie pentru a modifica chimic compoziția materiei. Microundele fac moleculele de apă din alimente să vibreze, iar frecarea dintre aceste molecule în timpul vibrației eliberează căldură pentru a găti alimentele. Aceste microunde se asigură că încălzirea alimentelor se face uniform, din interior spre exterior, fără utilizarea căldurii directe emanate dintr-o sursă externă”, ne-a explicat Alex Hada, doctor în fizică. Folosind așadar un tip sigur de radiații neionizate, cuptoarele cu microunde nu reprezinta un pericol pentru sănătatea copiilor și a adulților.
Dacă încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde este sigură, gătitul în acest tip de cuptor poate prezenta un risc indirect. Deși mic, există riscul ca microundele să creeze substanțe cancerigene la setări de putere mai mari. Acrilamidele, de exemplu, se formează atunci când amidonul și zaharurile sunt încălzite la temperaturi ridicate. De asemenea, bisfenolul (BPA) – substanța potențial cancerigenă -, folosit pentru a face plasticul dur și transparent, atunci când este supraîncălzit, se poate transfera în alimente. Același lucru se poate întâmpla și cu ftalații prezenți în plastic pentru a-l face moale și flexibil.
În mare parte acest risc este unul ipotetic, pentru că deocamdată nu există nicio dovadă puternică a unui astfel de efect. Dar, din motive de siguranță, pentru gătirea sau încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde este bine să fie utilizate recipiente inscripționate cu „Sigur în cuptorul cu microunde”, și de preferat din sticlă sau ceramică.
Fizicianul Alex Hada, pasionat nu doar de fizică, ci și de nutriție, susține că, precum orice altă metodă de gătit, gătitul la microunde poate aduce pierderi în conținutul nutrițional al alimentelor, dar, în realitate, nu este mai rău decât majoritatea altor metode de gătit, cum ar fi fierberea, coacerea sau prăjirea.
Citiți mai multe detalii, pe totuldespremame.ro.