USR a depus marți primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României, potrivit unui comunicat. Măsurile propuse includ reducerea numărului de județe și de localități, dar și reorganizarea Bucureștiului, astfel încât să rezulte un stat mai mic, cu mai puține instituții, în care banul public se cheltuie cumpătat.
Proiectele au fost depuse de parlamentarii Alin Apostol, Narcis Mircescu și Teodor Lazăr.
Necesitatea de a reduce numărul de unități administrativ-teritoriale rezultă și din realitatea că 9 din 10 localități din România sunt falimentare, în primul rând, pentru că sunt prea mici. România are nevoie de structuri care să o dezvolte, nu de unele care doar să toace banii în beneficiul clientelei de partid, arată USR.
Prin această reorganizare s-ar economisi 17 miliarde de lei/an
„Dacă reușim să facem reorganizarea administrativ-teritorială propusă de USR, putem economisi aproximativ 17 miliarde de lei anual. Adică am avea bani să facem cinci-șase spitale regionale sau circa 2.000 de km de autostradă în fiecare an! Reorganizarea teritorială va aduce servicii de calitate în comunitate, mai mulți bani de investiții, mai mulți bani europeni și lucrări publice făcute cu cap, nu de genul terenurilor de fotbal în pantă. Cred că după 35 de ani în care s-a amânat acest proces, doar pentru interese electorale meschine, a venit timpul ca românii să aleagă o Românie de secol XXI și nu una organizată după anul 1968”, declară deputatul USR Alin Apostol.
Proiectul de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României prevede organizarea țării în opt județe, corespunzând regiunilor de dezvoltare constituite încă din 2004: Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș), Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) și București-Ilfov (Municipiul București și Ilfov).
Orașele nu vor putea avea mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele, nu mai puțin de 3.000 de locuitori, potrivit proiectelor USR.
La rândul său, Bucureștiul nu va mai avea sectoare, ci subdiviziuni numite districte. Astfel, Capitala va avea o singură primărie și mai multe structuri teritoriale care să implementeze și să urmărească strategia de dezvoltare unitară, așa cum se întâmplă în multe orașe europene.
Numărul localităților sau al districtelor, forma lor de organizare și alte detalii vor fi stabilite prin Strategia de Reorganizare Teritorială, care va fi elaborată de către Comisia Națională de Reorganizare Teritorială și care va fi adoptată de către Guvern și Parlament.
11 comentarii
O tâmpenie. O împărţire fără suflet, care nu ţine cont de particlarităţile culturale, lingvistice şi istorice ale zonelor, o împărţire ca a departamentelor într-o companie. Cum ar suna „judeţul Nord-Est”? Dacă vreţi reorganizare teritorială, încercaţi asta: Moldova, Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Opţional Dobrogea ar putea fi înglobată în Muntenia. Ei, cum sună?
Sună prost. Trebuie o reorganizare administrativă coerenta fără subiectivisme gestate de tradiții desuete.
Nu vor vota. Unele județe vor fi foarte dezvoltate, pe când altele se vor trăi economic cum o fac deja acum. Nu mai adăugăm că o parte din banii „provincialilor” nu vor mai ajunge la faimoasa noastră capitala, care știe să culeagă dar de dat înapoi, doar unde vor și cu țârâita. Zonele de centru și de vest ar câștiga foarte mult.
Nu vor vota. Unele județe vor fi foarte dezvoltate, pe când altele se vor tarai economic cum o fac deja acum. Nu mai adăugăm că o parte din banii „provincialilor” nu vor mai ajunge la faimoasa noastră capitala, care știe să culeagă dar de dat înapoi, doar unde vor și cu țârâita. Zonele de centru și de vest ar câștiga foarte mult.
USR: existam si noi!
O mizerie de nedescris! Nu exista ca statul sa aibe toate raspunsurile la toate “problemele”, in primul rand create de catre stat!!
Statul, este grupul de infract0ri care “sta”(!!) degeaba si nu produce nimic, ci doar isi mareste puterea continuu, in a centraliza totul, si a parazita si mai mult.
Statul.. sta! Cu bocancii pe grumazul pr0ducat0rului!!
Statul parazitar trebuie eliminat in totaIitate, ca omuI sa-si revina in simturi si in sfarsit sa traiasca din nou..
Eliminati t0ate taxeIe prin eIiminarea statIul doritor de ta(cs)e!!
UAU !!!! Asta-i cea mai tare : ,,2.000 km de autostrăzi în fiecare an” !!!!!! Păi, atunci, faceți PATRU județe și-n fiecare an construiți 4.000 km de autostradă, ce naiba ! Mă doare capul….
Trebuie o reorganizare administrativă, dar treptat, la început comasate doar câte două județe, de exemplu Brașov cu Sibiu, Constanța cu Tulcea, Botoșani cu Suceava etc.
Nu e bine deloc, din’90 (din prostia lui Ilici si a lingailor lui) asa TREPTAT au fost facute lucrurile si uite unde suntem!! Daca faci o treaba fa-o pana la capat ca sa fie o treaba buna!
Planul (de reorganizare administrativă) este excelent! Nu sunt pentru USR, dar sunt geograf și trebuie să admit că este o idee excelentă, care va avea un impact major pozitiv, dacă se va implementa.
De ce sa nu facem ca in Canada, de ex.? Din toate veniturile fiecarei regiuni din cele opt, 8% sa mearga la guvern, restul raman pe plan local! Si ar fi bani mai multi pt. dezvoltare si mai putini pentru pomeni de tot felul!