Țările mai puțin bogate din Europa (după PIB-ul pe cap de locuitor) tind să aibă săptămâni de lucru mai lungi, relevă datele analizate de voronoiapp.com și citate de visualcapitalist.com. De exemplu, în Balcani — inclusiv Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Grecia și România — oamenii lucrează, în medie, peste 40 de ore pe săptămână la locurile lor de muncă principale. În contrast, cei din Olanda muncesc în medie 32 de ore pe săptămână. Conform hărții, în Uniunea Europeană grecii și românii muncesc cele mai multe ore în fiecare săptămână.
Hartă VisualCapitalist arată numărul mediu de ore lucrate săptămânal de europeni, pe țări, conform Sondajului Forței de Muncă realizat de Eurostat (2023). Setul de date acoperă persoanele angajate cu vârste între 20 și 64 de ani, în „ocupația principală” și include munca cu normă întreagă și cu normă parțială. Un alt aspect identificat de Sondajul Forței de Muncă este modul în care orele de lucru săptămânale variază în funcție de ocupație. Cei care lucrează în agricultură, silvicultură și pescuit au săptămâni de lucru cele mai lungi (44 de ore).
Corelând ambele seturi de date, apar unele legături. De exemplu, în Turcia și Serbia, două țări în care se muncește cel mai mult, aproape 20% din forța de muncă este angajată în agricultură. În mod similar, Bosnia (locul 3) și România (locul 5) au aproximativ aceeași distribuție (20%) a forței de muncă în agricultură.
Între timp, orele de muncă din Grecia vor arăta altfel în statisticile din 2024. Guvernul a introdus o săptămână de lucru de șase zile pentru anumite industrii, într-un efort de a spori productivitatea. Conform legislației care are ca scop abordarea unor probleme precum scăderea populației, lipsa forței de muncă calificate și munca nedeclarată, angajații greci pot lucra opt ore și în a șasea zi de muncă și trebuie să primească un supliment de 40% la plata pentru ziua de muncă suplimentară.