Brașovul a devenit în ultimii ani un magnet pentru românii din alte zone ale țării, mai puțin favorizate de natură și nivelul economic. Orașul este plin, în timpul săptămânii, de mașini înmatriculate în alte județe, astfel încât nu se poate bănui că este vorba doar de turiști în trecere. Conform reprezentanților municipalității, în primul semestru al acestui an, în jur de 3.000 de persoane s-au stabilit în Brașov, iar estimarea este că până la sfârșitul anului, orașul va avea cel puțin 6.000 de locuitori (posibil 10.000) în plus, față de sfârșitul anului trecut.
Pe grupurile de socializare ale străinilor care vor să se mute în România, foarte mulți indică Brașovul drept destinație. Oamenii cer sfaturi și informații despre Brașov și împrejurimi, iar acestea vin în special de la cei care au trecut deja printr-o astfel de experiență.
Pe un grup de expatriați, o rusoaică stabilită în Israel spune că, în maxim o lună se va muta în România, cel mai probabil la Brașov și cere informații despre oraș, împrejurimi, școli:
„ Buna! O mica poveste. M-am născut în St.Peterburg, Rusia, dar locuiesc în Israel de mai bine de 20 de ani. Sotul meu este roman, dar a locuit in Grecia de 20 de ani. Avem 2 copii mici care vorbesc 3+ limbi. Aici, în Israel, trăim într-un sat foarte mic din comunitatea de oameni uimitoare… din nord. Ei bine, tot anul trecut a fost greu să digerăm tot ce se întâmplă în regiunea noastră, dar în ultima lună și jumătate a devenit prea mult pentru noi să stăm aici cu copii mici. Am decis să ne mutăm în România peste o lună de acum înainte. Iubesc România, dar totuși este o decizie foarte grea, am mai multe întrebări decât pot încăpea în capul meu. Mai ales in ceea ce priveste copiii. Inca nu stiu unde in Romania ne vom stabili, cel mai probabil Brasov. Probabil aș prefera un sat sau un oraș și mai mic, deoarece nu suntem oameni de tip oraș. Ar putea cineva să împărtășească informații despre educația pentru copii, mai ales mai naturale, cum ar fi stilul Montessori sau Waldorf, sau școala de pădure:)”, a scris Polina Maizel pe grupul de expatriați.
Răspunsurile nu au întârziat să apară:
„Există multe opțiuni frumoase. Râșnovul este foarte drăguț și puteți vizita și satele săsești din jurul Brașovului, precum Harman sau Prejmer. Veți găsi și o școală Waldorf în Brașov despre care am auzit doar lucruri bune(…)Cred că o să-ți placă Brașovul!”, a răspuns o membră a grupului.
Un francez care vrea să se mute la Brașov a comentat, la rândul său:
„Sunt francez și soția mea este româncă din București. Ne gândim să ne mutăm în Brașov… Ne place școala forestieră și în Brașov aveți „Grădinița Pădurii România”, a scris francezul.
O italiancă stabilită în România a explicat, de asemenea, care sunt avantajele unei mutări la Brașov:
„Brașovul are toate avantajele unui oraș mare, dar atmosfera se simte ca într-un orășel. După părerea mea, ar fi un loc grozav pentru a începe. În plus, este un loc foarte frumos, cu un centru istoric al orașului, precum și munții și natura ușor accesibile. Am văzut că cineva sugerează să gândească pe termen lung. Sincer, pe baza experienței mele de expat, aș lua-o încet și aș adapta pe măsură ce merge. România în general este o țară foarte sigură și vei găsi oameni amabili și drăguți peste tot. Dacă există ceva de care sunt sigur, este că tu și familia ta veți fi bineveniți. Mult succes cu relocarea ta!