Cooperativa Agricolă Bio Carpathia, formată din 32 de ferme din județul Brașov profilate pe producţia de lapte bio de vacă, a reuşit să ajungă la investiţii de peste 23 milioane de euro în fermele membrilor cooperatori, respectiv în tehnologie, robotizare, automatizare, a declarat preşedintele Cooperativei Agricole Bio Carpathia, Aurel Blaj, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, la Braşov.
„Am reuşit să ajungem la peste 23 milioane de euro investiţii în fermele membrilor cooperatori. Am investit în tehnologie, robotizare, automatizare, astfel încât o fermă să poată fi menţinută activă de membri de familie. Am adus şi personal din Sri Lanka. Pentru că avem produse în retail, cererea de produse de calitate a crescut. Noua generaţie de consumatori primeşte foarte bine şi acceptă un preţ mai mare pentru produse de calitate. Preocuparea per ansamblu este bună pentru noua generaţie de consumatori”, a spus Aurel Blaj.
Conform unui anunț postat în această primăvară pe site-ul Cooperativei BioCarpathia, organizația cooperatistă a ajuns la o producție de 7 milioane litri de lapte bio pe an.
„Pe lângă implicarea in investitii și dezvoltare, responsabilitatea noastră include colectarea și furnizarea de materii prime pentru unitățile de producție. Brânzeturile noastre bio necesită lapte de cea mai înaltă calitate, provenit de la ferme certificate. De asemenea, suntem implicați și în obținerea certificărilor pentru „Produs Bio” și „Produs Montan”, acreditări care atestă calitatea și autenticitatea produselor noastre.
Toate aceste eforturi au avut un impact semnificativ în zona montană a județului Brașov, promovând practici agricole sustenabile și reducând impactul negativ asupra mediului”, scrie Aurel Blaj pe website-ul Cooperativei.
În cadrul conferinței zf.ro de la Brașov, președintele Cooperativei Agricole Bio Carpathia a dezvăluit cele mai mari provocă cu care se confruntă o astfel de afacere:
„Criza forţei de muncă o resimţim în fermele zootehnice pentru că nu o avem disponibiliă. Fermele care au avut o bunăstare în anii anteriori şi-au trimis copiii la studii în străinătate şi astăzi nu mai au cui să lase fermele.
Pe de altă parte, investiţia în robotizare şi în automatizarea proceselor din ferme a creat un necesar de personal super calificat pentru a face mentenanţa acestor robotţi. Avem 9 roboţi de muls, până la finalul anului vom avea 10 roboţi de muls.
Braşovul este oraşul în care 1 din 10 români vor să locuiască. Consider că dezvoltarea Braşovului este datorată investiţiilor din sectorul imobiliar. Sunt cartiere întregi unde apartamentele sunt vândute, dar nelocuite pentru că sunt cumpărate de cetăţeni din afara Braşovului”, a concluzionat președintele Cooperativei Agricole Bio Carpathia, Aurel Blaj