Sancțiunile aplicate șoferilor care depășesc limita de viteză au fost mărite, în 2024, ca urmare a modificării punctului de amendă. Un punct de amendă este acum 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât anul trecut. Conducătorii auto care depășesc limita de viteză riscă între 2 și 20 de puncte de amendă, iar cei care au cu mai mult de 50 km/h peste limita maximă rămân și fără permis.
De la ce distanță „te ia” aparatul radar?
Poliția Rutieră are în dotare sute de pistoale radar și aparate fixe, montate pe mașini. Aceste dispozitive măsoară viteza în mai puțin de o jumătate de secundă din momentul în care mașina intră în raza radarului. Ceea ce înseamnă că niciun șofer nu va reuși să frâneze în timp util pentru a evita amenda. Distanța de la care pistolul radar înregistrează viteza este de peste un kilometru.
Funcționează radarul pe timp de noapte? Polițiștii spun că „da”
Sistemele radar funcționează atât pe timpul zilei, cât și noaptea, în orice condiții meteo. În plus, radarele pot înregistra viteza unei mașini indiferent de direcția de deplasare. Radarele poliției sunt dotate cu camere cu termoviziune, cu infraroșu sau cu sisteme video de detecție ultra-moderne.
Un șofer a descoperit asta duminică seara, pe propria piele, după ce a fost înregistrat de Poliție pe A1 cu o viteză de 209 km/h. S-a ales cu o amendă de aproape 1.500 de lei și permisul suspendat pentru o perioadă de 120 de zile.
„Pe autostradă, piciorul mai scapă… Nici nu realizezi când ajungi să bați cu 209 km/h în ecranul pistolului radar. Colegii noștri de pe autostrada A1, la o apăsare de buton mai târziu, i-au transmis tânărului, de 23 de ani, unde și cum a greșit… au făcut-o și în scris! 1.485 de lei – amenda, 120 de zile – permisul reținut. Respectați legea, oameni buni! Pentru binele tuturor… P.S.: Radarul funcționează la fel de bine și pe timpul nopții!”, au scris reprezentanții Poliției Române pe Facebook.