România are cea mai mare rată de locuințe aflate în proprietate personală din Europa, relevă datele analizate de Profit.ro. Românii preferă să cumpere în loc să stea în chirie, deoarece consideră banii ca fiind investiți. Dacă stau în chirie, consideră banii dați ca pierduți. Și prețurile mai mici decât în regiune par însă să încurajeze achiziția.
România a fost în fruntea Europei, alături de Albania, la rata de deținere a locuințelor în în 2023.
În medie, țările din UE au o rată de deținere a locuințelor de 69%. Autorii analizei Statista, citați de VisualCapitalist, evidențiază faptul că, cu cât rata de deținere este mai mare, cu atât prețurile caselor este mai mic pe piață. Atât la vânzare, cât și la chirii. Și studiile interne arată că România rămâne țara europeană cu cei mai mulți proprietari de case și apartamente. Nu înseamnă că nu există chirii, mai ales în marile orașe, care au o rată de locuire în propria locuință similară cu procentul mediu european.
Proprietari care apoi închiriază
Un studiu recent realizat de Unlock Market Research pentru compania Colliers arată că totuși doar 69% dintre rezidenții cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani din mediul urban din România locuiesc într-o locuință deținută în proprietate personală. 13% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani din mediul urban sunt chiriași. Multe apartamente aflate în proprietate personală sunt de fapt închiriate, în special în marile orașe și în deosebi în cazul blocurilor noi, mai ales în zonele apropiate de centrele de afaceri, unde procentul chiriașilor este semnificativ mai mare. Mulți dintre cei care, conform statisticilor oficiale, sunt înregistrați ca proprietari, de fapt locuiesc în locuințe închiriate în alte localități.
Interesul pentru achiziționarea unei proprietăți rămâne în continuare ridicat. Chiar dacă interesul românilor pentru o locuință închiriată este ridicat, dorința de a deveni proprietari rămâne în continuare puternică. “Românii preferă să cumpere în loc să stea în chirie, deoarece consideră banii investiți. Dacă stau în chirie, consideră banii dați ca ‘pierduți’. Mai mult, până în 2022-2023, când au început să crească costurile creditelor, era mai „ieftin” să îți cumperi o locuință, rata ajungea să fie mai mică sau la fel cu chiria.
Ideea de a avea o casă, semn că ai realizat ceva în viață
În plus, ideea de a avea o casă e un semn clar de stabilitate, că ai realizat ceva în viață. Este în esența noastră să avem un spirit al proprietății și să fim proprietari. Se considera până acum că stai cu chirie când nu ai de ales. Abia acum încep oamenii să fie mai deschiși la ideea de a sta în chirie, să fie mai flexibili și să vadă avantajele, cum ar fi faptul că poți locui în zone în care nu ți-ai permite să cumperi, că te poți muta când vrei dacă îți schimbi jobul. Altfel, într-un studiu pe care l-am făcut în decembrie 2023 pe un eșantion reprezentativ pe urban pentru piața imobiliară, 25% dintre oameni au menționat spontan, fără variante de răspuns, că cea mai mare dorință a lor pentru anul 2024 este să își cumpere o locuință”, spune pentru Profit.ro Alexandra Cojocaru, partener al casei de studii de piață Unlock Research.