
Clubferoviar.ro a obținut în premieră o variantă de lucru pentru Mersul Trenurilor 2024-2025, cursele Interregio. Din analiza comparativă a datelor cuprinse în acest document, coroborată cu timpii de mers actuali, concluzia este una singură: dezastru, scriu cei de la clubferoviar.ro. Pe cea mai mare parte a rutelor, călătoria cu trenul este programată să dureze mai mult decât acum.
Mersul Trenurilor 2024-2025 va intra în vigoare duminică, 15 decembrie. Din cauza neefectuării la timp a lucrărilor de mentenanță și a șantierelor pentru modernizarea căii ferate aflate în derulare, călătoriile vor fi – și pe hârtie, nu doar în practică – mai lungi anul viitor decât în acest an, conform sursei citate.

Călătorii mai lungi chiar și pe magistralele modernizate în Mersul Trenurilor 2024-2025
Durata călătoriei cu trenul va fi puțin mai mare chiar și pe magistralele modernizate. Observăm, cu o mică excepție, că timpul de parcurs între București și Constanța, Magistrala 800, modernizată prin fonduri ISPA la începutul anilor 2000, crește în 2025 față de mersul de tren actual.
Nu cu mult, dar crește. Această situație este cauzată de faptul că nu s-au făcut la timp lucrările de mentenanță, pentru că nu au fost alocate fonduri suficiente în acest sens de la bugetul statului, susțin cei de la clubferoviar.ro.
Și pe București-Brașov, Magistrala 300, care este modernizată pe tronsonul București-Predeal, durata călătoriei crește. La fel, cu o mică excepție. Aici cauza pare a fi aceeași ca în cazul Magistralei 800, cu mențiunea că pe tronsonul București-Ploiești, primul modernizat din România, au fost introduse numeroase restricții de viteză.
Cât vor face până la casele lor politicienii și responsabilii din CFR, dacă nu folosesc girofarurile și decid să meargă cu trenul
Klaus Iohannis, președintele în funcție al României, nu a circulat cu trenul, în cele două mandate, decât de două ori: prima oară de la București la Ploiești și a doua oară de la Gara de Nord la Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, înaintea inaugurării noii legături feroviare pentru serviciul comercial.
Dar dacă actualul încă președinte va dori să se ducă acasă cu trenul, pe relația București Nord-Sibiu durata călătoriei va crește de la cinci ore și 47 de minute în prezent la cinci ore și 50 de minute după 15 decembrie.
Și primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, va ajunge mai târziu din Capitală în municipiul condus de el. Trenul Interregio 1735 va face pe drum nouă ore și 46 de minute după data de 15 decembrie, comparativ cu nouă ore și 39 de minute în prezent.
Însă cele mai mari creșteri ale duratei călătoriei se consemnează pe Magistrala 100, București Nord-Timișoara Nord. Culmea, pe această magistrală ar trebui să se ducă la casele lor ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, directorul general al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru (ambii din Timișoara), și șeful SNTFC CFR Călători, Traian Preoteasa (din Craiova).
Pe ruta București Nord-Craiova, după data de 15 decembrie trenul IR 1597 va parcurge distanța de 209 km în patru ore și 31 de minute, comparativ cu timpul de parcurs de doar trei ore și 38 de minute din programul actual de circulație. Pe această rută sunt în curs de derulare lucrări de tip Quick Wins, pentru eliminarea punctuală a restricțiilor de viteză, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Din această cauză, în ultima perioadă cursele feroviare înregistrează constant întârzieri semnificative. Acum, ele vor fi ”oficializate”.
Și mai departe, spre vestul țării, ne întâlnim cu aceeași problemă. Trenul IR 1691 va ajunge de la București Nord la Timișoara Nord după 11 ore și 36 de minute, față de numai 10 ore și 23 de minute, cât este prevăzut acum. Problemelor de pe București-Craiova li se adaugă începerea lucrărilor de modernizare a căii ferate Caransebeș-Timișoara-Arad, finanțate tot prin PNRR.