Furtuna geomagnetică, un fenomen produs de o importantă masă de particule solare care s-au lovit joi de atmosfera Pământului, a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă la latitudini mult mai scăzute decât normal, inclusiv în Brașov. Furtuna, de clasa G4, fusese anunțată de o alertă emisă de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA). Imagini cu acest fenomen au fost surprinse de către mai mulți brașoveni, noaptea trecută, în jurul orei 2.37.
„Furtuni de o asemenea magnitudine ar putea afecta reţelele de energie electrică, pot modifica cursul unor sateliţi şi pot interfera cu sistemele de navigaţie prin GPS sau pot produce daune „unor tehnologii ce ţin de infrastructura critică”, conform NOAA. Partea frumoasă a acestora este, însă, de departe acest fenomen cunoscut sub denumirea de „auroră
Aurora boreală, cunoscută și sub numele de „lumini nordice,” este unul dintre cele mai fascinante spectacole naturale de pe Pământ. Această strălucire este cauzată de interacțiunea dintre particulele încărcate ale Soarelui și atmosfera Pământului. Această ejecţie de masă coronală (CME) este rezultatul unei puternice erupţii solare care s-a produs în seara zilei de 8 octombrie, potrivit NOAA. Erupţia a fost clasificată în clasa X 1.8, fiind cel mai puternic tip de erupţie pe care o poate produce Soarele.
Foto: Radu Hossu