Săptămâna aceasta, Filarmonica Brașov invită iubitorii de muzică la două evenimente muzicale de excepție, care vor aduce pe scenă atât artiști consacrați, cât și programe variate, menite să încânte publicul meloman.
Programul muzical începe cu un recital cameral, care va avea loc marți, 8 octombrie 2024, în Sala muzicii de cameră, începând cu ora 19:00. Evenimentul îi va avea ca protagoniști pe violonistul Mihai Chendimenu, acompaniat la pian de Valentin Mureșan. Cei doi artiști vor oferi un moment de rafinament muzical, în cadrul unui recital ce promite o experiență intimă și profundă pentru toți iubitorii de muzică de cameră.
Joi, în 10 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Mare, va avea loc marele concert simfonic al săptămânii, care se va desfășura sub bagheta maestrului Cristian Oroșanu, dirijor al Filarmonicii Brașov. Solistul serii va fi violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cei mai cunoscuți artiști români ai momentului.
Răzvan Suma este solist concertist al Orchestrelor Radio și Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Muzică București. De asemenea, este Director Artistic al proiectelor ICon Arts Transilvania și CellEAST Festival. Cu o carieră internațională de succes, Răzvan Suma a susținut peste 1000 de concerte și recitaluri apreciate pe toate continentele. Discografia sa cuprinde 13 CD-uri, consolidându-i poziția printre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. Este câștigător al unor prestigioase competiții internaționale, precum „Viotti” din Italia, „Villa de Llanes” din Spania și „Markneukirchen” din Germania. De-a lungul carierei sale, a fost invitat ca profesor la numeroase masterclass-uri în țări precum Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Lituania, Ucraina, Coreea, Uzbekistan și Kazakhstan. Totodată, Răzvan Suma este un promotor activ al muzicii, fiind organizator și interpret în turnee naționale și internaționale.
„Programul concertului de joi va începe cu Rondo-ul Op. 94 al compozitorului Antonín Dvořák, o lucrare compusă inițial în 1891 doar pentru violoncel și pian (acum fiind în formulă orchestrală), interpretată de-a lungul anilor de mari violonceliști, inclusiv Yo-Yo Ma. Apoi, publicul va putea savura Romanța Op. AV75 de Richard Strauss, o piesă lirică și delicată pentru violoncel și orchestră, urmată de Rapsodia ungară de David Popper, o lucrare vibrantă și plină de energie din secolul al XIX-lea. Concertul se va încheia cu grandioasa Simfonie nr. 5 a lui Dvořák.
Scrisă într-un interval de doar șase săptămâni, Simfonia nr. 5 a lui Dvořák marchează un moment important în dezvoltarea stilului său componistic. Aceasta reprezintă o culminare a simfoniilor sale timpurii, reflectând evoluția treptată a limbajului său muzical și deschizând calea către marile capodopere simfonice care aveau să urmeze. Deși se poate spune că există o oarecare lipsă de unitate între caracterul dramatic al mișcării finale și atmosfera mai reținută a mișcărilor anterioare, lucrarea rămâne una matură. Aceasta demonstrează o îmbunătățire considerabilă în capacitatea lui Dvořák de a structura formal mișcările individuale și de a articula materialul tematic. În Simfonia nr. 5, Dvořák reușește să aducă un suflu modern formei clasice a simfoniei, redându-i astfel o viață nouă.
Săptămâna viitoare, joi, pe 17 octombrie 2024, Sala Mare a Filarmonicii Brașov va găzdui un nou concert simfonic, începând cu ora 19:00. Sub bagheta dirijorului Radu Popa, clarinetistul Mihai Ailenei va urca pe scenă ca solist alături de orchestra Filarmonicii Brașov. Programul concertului va include Rapsodia pentru clarinet și orchestră de Claude Debussy, Concertino pentru clarinet de Gaetano Donizetti, Passacaglia în do minor de Johann Sebastian Bach și Ottorino Respighi, și Pinii din Roma, una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Respighi.
Apoi, vineri, pe 18 octombrie 2024, de la ora 19:00, Sala Mare va găzdui concertul extraordinar al ansamblului IX Percussion Group, sub direcția muzicală a lui Kuniko Kato. Soliștii serii vor fi Yoko Shinozaki, Chihiro Furuya, Karin Tozaki, Koichi Hosono, Rengo Azuma și Kana Yokouchi. Concertul promite să fie o explorare fascinantă a universului percuției contemporane”, au transmis reprezentanții Filarmonicii Brașov.
Biletele pentru toate evenimentele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov, unde sunt disponibile și bilete cu reduceri, sau online, la adresa: bilet.ro.